SVAKI put kada dođem ovde, sećam se 15. januara 1999. godine i sećanja su mi loša - izgovorio je u Račku prošle nedelje Vilijam Voker, bivši šef verifikacione Misije OEBS-a na Kosmetu.

Ne bi sećanja ovog diplomate bila tema da se iz njih posle dve decenije nije izrodilo "na desetine, stotine drugih masakra". Kao počinioce nije pomenuo Srbe, ali ko bi to pripisao nedorečenosti uprkos tome što se pred Specijalnim sudom u Hagu očekuju suđenja za zločine koji su počinili bivši pripadnici OVK? Teško da bi u njih upro prstom. Posebno što je iz ruku jednog od nekadašnjih komandanata OVK, sada odlazećeg premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja, u petak primio medalju "Skenderbeg" u znak zahvalnosti što "Kosovo" ima prijatelje poput Vokera.

Da ovog Amerikanca osim loših sećanja muči i slabost memorije, u nekoliko navrata je demonstrirao kao svedok pred Haškim tribunalom, kada se do tančina "secirao" slučaj "Račak". Pred istim tribunalom, Danica Marinković, šef srpskog istražnog tima Okružnog suda u Prištini 1999, dokazala je da u tom selu nisu ubijeni albanski civili, kako je to tvrdio Voker, dok je iz besa lomio olovke jer stručnjaci koji su pisali prvu verziju izveštaja o Račku nisu dovoljno krivice sručili na Srbe.


PROČITAJTE JOŠ:
Američki kongresmen Engel "ispravlja" generala Foga: Odnosi Srbije i NATO se ne poboljšavaju, jača ruski uticaj

Možda je trebalo da Vokerove reči o "stotinama drugih masakra" nekoga zaplaše ili upozore na nove "operacije". Ali posle brojnih sećanja drugih ljudi koje smo mogli čuti, poput reportera francuskog "Figaroa" Renoa Žirara, koji je 1999. bio na KiM i koji je događaje u Račku opisao kao "veštu manipulaciju OVK zarad izazivanja vojne intervencije protiv Srba, uz zdušnu Vokerovu podršku", najnovije reči bivšeg ambasadora ne zvuče kao bojeva municija.

A da će ih biti još, hoće. Sve dok razni Vokeri šetaju Kosovom.