Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Abu Dabiju sa princem prestolonaslednikom šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom, uoči početka obeležavanja Nedelje održivog razvoja (Abu Dhabi Sustainability Week - ADSW) - globalne platformu za ubrzanje održivog razvoja u svetu.

Ona je istakla da je to još jedna potvrda odličnog odnosa i bliskog partnerstva sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i da je to važno jer UAE predvode razvoj u oblasti nauke i tehnologije, posebno zelene ekonomije i održivog razvoja.

"Imala sam dobar razgovor sa Muhamedom bin Zajedom koji je uputio pozdrave predsedniku Aleksandru Vučiću i celoj Srbiji i nadamo se da će ove godine imati priliku da poseti Srbiju ponovo", rekla je premijerka.

Brnabić je navela da je u Abu Dabiju u ime Vlade Srbije uručila jednu od nagrada u oblasti obrazovanja i da je taj skup prililka da se vidi šta se u svetu dešava u oblasti visokih tehnologija i održivog razvoja.

"Danas ću imati veliki broj sastanaka sa unverzitetima i potencijalnim investitorima u oblasti infrastrukturnog razvoja, a jedan od najvažnijih je sastanak na univerzitetu specijalizovanim za oblast veštačke inteligencije", navelaje Brnabić.

Ona je istakla da je Srbija 26 zemlja u svetu koja je usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije i prva u ovom delu Evrope koja je odvojila značajne resurse za ulaganje u ovu oblast.

"Očekujem da će to biti jedna od tema sa kojom ćemo nastaviti saradnju sa UAE" rekla je ona.

Kroz inicijativu Nedelja održivosti podstiče se razmena znanja, primena novih strategija i pružanje rešenja za pokretanje ekonomskog razvoja i društvenog napretka.

Događaj okuplja ljude iz sveta politike, stručnjake iz oblasti industrije, tehnologije i veštačke inteligencije, kao i lidere održivosti nove generacije.

Brnabić je kazala i da će ceo svet tokom ove nedelje moći da se upozna sa najvišim dostignućima u oblastima tehnolgije, energetike, zdravstva, obrazovanja,veštačke inteligencije.