Kofere pakuje čak polovina ambasadora: Očekuje se veliko osvežavanje naše diplomatsko-konzularne mreže

D. MILINKOVIĆ

petak, 10. 01. 2020. u 08:08

Кофере пакује чак половина амбасадора: Очекује се велико освежавање наше дипломатско-конзуларне мреже

Ministarstvo spoljnih poslova, foto N.Fifić

Više od 30 DKP iščekuje nove šefove misija. Vraćaju se Bačević (Kina) i Matković (SAD)

SKORO polovina ambasadora koje Srbija ima širom sveta vraća se u Beograd zbog isteka mandata, a novi kadrovi trebalo bi da budu imenovani u narednih nekoliko meseci.

Time će praktično biti "osvežena" gotovo cela diplomatsko-konzularna mreža naše zemlje, jer je tokom prošle godine već "zamenjeno" desetak ambasadora i generalnih konzula. Naša država trenutno ima ambasade u 69 država i sedam stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da uskoro slede imenovanja oko 30 novih ambasadora ili generalnih konzula i da više neće biti onih koji su probili mandat od četiri godine. On naglašava da nije reč ni o kakvim smenama, već o redovnoj proceduri imenovanja novih kadrova.

- Nije još bilo konkretnih dogovora ko će i gde ići. Očekujem da ćemo otvoriti prostor karijernim diplomatama.

Na spisku diplomata kojima je istekao mandat ili troše njegove poslednje mesece su i ambasadori u ključnim svetskim centrima - Kini i SAD. Milan Bačević u Pekingu je od januara 2015, a Đerđ Matković u Vašingtonu od februara iste godine.

Pročitajte još - Ambasadori 16 zemalja predali akreditive Vučiću

Uoči Nove godine doneti su ukazi o opozivu ambasadora u Australiji (Miroljub Petrović), Brazilu (Veljko Lazić), Kanadi (Mihailo Papazoglu) i Indiji (Vladimir Marić). Svi oni probili su četvorogodišnje, odnosno petogodišnje mandate. Tokom 2019. službu su završili i ambasadori u Angoli - Dragan Marković, i Albaniji - Miroljub Zarić, koji je sa devetogodišnjim mandatom u Tirani bio apsolutni rekorder među našim diplomatama.

Mandat su "potrošili" i ambasadorka u Argentini Jela Baćović, zatim ambasador u Belorusiji Veljko Kovačević i šef DKP u Japanu Nenad Glišić. Na toj listi su i Milutin Stanojević (Izrael), Dušan Spasojević (Grčka), Vladimir Kohut (Kuvajt) i Oliver Antić, koji službuje u Portugaliji.

Bačević i Matković, foto Tanjug/D.Kujundžić, MSP

Novog šefa trebalo bi da dobiju i ambasade u Maroku, Mjanmaru, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Tunisu, Hrvatskoj, Češkoj, Finskoj, Indoneziji, Meksiku, Ukrajini, Rumuniji, Kongu...

Promene se očekuju i u nekim od stalnih misija Srbije pri značajnim međunarodnim organizacijama. Tako bi kofere trebalo da pakuje i naš stalni predstavnik pri misiji UN u Njujorku, Milan Milanović, koji je na toj poziciji skoro sedam godina, kao i ambasador pri NATO Miomir Udovički, koji je probio petu godinu mandata. U avgustu 2020. ističe četvorogodišnje službovanje Ani Hrustanović, koja je naš ambasador pri EU.

ČETVORKA VEĆ OTIŠLA

KRAJEM prošle godine, naše ambasade u Moskvi, Bernu, Podgorici i Hagu dobile su nove šefove. Ambasador u Rusiji je Miroslav Lazanski, u Švajcarskoj je Goran Bradić, u Crnoj Gori Vladimir Božović, a u Holandiji Ksenija Milenković.


Komentari (12)

ugled srbija u svetu

10.01.2020. 08:42

novi ambasadori moraju prestaviti srbiju u svetu kao zemlju ozbiljnog politickog I ekonomskog saradnika ali na žalost mi imamo a verovatno cemo opet imati ambasadore kao da ih nemamo jer su neprimetni I nisu na korist naroda I države srbije idsto mu dođe kao da ih nemamo samo što nas ovi papreno koštaju I pune kase svojih politickih stranaka I ledera stranaka koji su ih poslali da bi I na taj nacin uzimali novac od građana srbije što za licno bogacenje a što para za izbore za kupovinu glaso

TonySoprano

10.01.2020. 08:55

Bravo, a sad profesionalce i karijerne diplomate da postavite koji će zastupati državne umesto ličnih interesa.

Рашо

10.01.2020. 09:26

Иако постоје ограничења трајања мандата и треба га поштивати, ипак, кључни критеријум је успех у раду а то нико и не помиње.

SOS

10.01.2020. 11:38

treba uvesti ispite sta su doprinjeli i sta planiraju doprinjeti, koliko ti ljudi poznsju privredu Srbije da prezentuju Srpske proizvodr u zemljama u kojimma su ambasadori.

sasa

10.01.2020. 12:37

moraju i starlete negde da se smeste da zaradjuju za hleb, pa sto bi po diplomatskim predstavnistvima

Srpsko-kanadski pisac iz Makaa

10.01.2020. 23:19

Taj iz Kine trebalo je da bude povučen najviše mesec dana po postavljanju kao potpuni duduk totalno neadekvatan za tu funkciju.