Održan je redovan sastanak u okviru Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije.

Naime, uoči zasedanja se sastaju kopredsavajući i ministar Ivica Dačić su razgovarali sa kopredsedavajućim s ruske strane, potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim.

Po završetku sastanka ministar Dačić je rekao:

Na današnjem sastanku smo dogovorili da sledeća sednica Međuvladinog komiteta bude u martu u Kazanju.

Naša generalna ocena je da se ekonomski odnosi dobro razvijaju. Ove godine obim spoljnotrgovinske razmene će premašiti 3 milijarde dolara, što je dobro jer ima tendenciju stalnog rasta iz godine u godinu.

Razmenili smo informacije i o saradnji u oblasti energetike. Informisali smo se o tome kako teku ruski pregovori s Ukrajinom oko gasa, nama je to jako bitno, jer dok se ne završi Turski tok, ta trasa jedina vodi ka Srbiji.

Razgovarali smo i o drugim projektima u oblasti infrastrukture, naročito železničke infrastrukture, o poljoprivredi. Izrazili smo zadovoljstvo što je potpisan Sporazum o proširenju zone slobodne trgovine na sve zemlje članice Evroazijske unije.

Veoma smo pozitivno ocenili razvoj naših ekonomskih odnosa i zaključak je da se sada već trebamo pripremati za sledeću sednicu MK kako bi videli koji su to sledeći projekti koje bi mogli zajednički da radimo u narednom periodu.

Nakon Borisova, imao sam sastanak sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.

Još jednom smo istakli da su naši politički odnosi na izuzetno visokom nivou, možda najvišem nivou u našoj novijoj istoriji. Složili smo se da je susret predsednika Putina i Vučića u Sočiju bio veoma značajan i da je susret još jedna potvrda našeg međusobnog prijateljstva. Predsedniik Putin je početkom ove godine bio u poseti Srbiji, predsednik Vučić sreo s njim u Kini potom i Sočiju, premijer Medvedev bio je u poseti našoj zemlji, dakle veoma visok nivo dijaloga na najvišem nivou.

Razmenili smo informacije o aktuelnim političkim dešavanjima na međunarodnoj sceni. Informisao sam ga o situaciji na KiM, o velikim problemima koji postoje, opstrukciji koja dolazi iz Prištine. Naročito sam ukazao na poslednje izjave iz Prištine, na pretnje da ukoliko Srbija ne prizna Kosovo da će izbiti rat. To sve preti da destabilizuje situaciju na KiM. Dijalog je u prekidu, a on svakako neće biti nastavljen dok se takse ne ukinu.

Ministar Lavrov će doći u posetu Srbiji krajem marta ili početkom aprila, i tada ćemo nastaviti našu redovnu komunikaciju i saradnju.

Zahvalio sam na podršci koju Rusija pruža Srbiji po pitanju KiM u međunarodnim organizacijama - glasanju u međunarodnim forumima. Rusija je uvek na strani Srbije i to je za nas od vitalnog značaja za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Dakle, veoma važni sastanci sa veoma pozitivnim tonom, što je pokazatelj kvaliteta našeg odnosa“, istakao je šef srpske diplomatije nakon sastanaka u Moskvi.