Drugi dan Vučićeve posete: Potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke

Tanjug

11. 12. 2019. u 10:53

Други дан Вучићеве посете: Потписана Декларација о стратешком партнерству Србије и Грчке

Foto: Tanjug - Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, drugog dana posete Grčkoj, sa premijerom te zemlje Kirijakosom Micotakisom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini Zajedničku deklaraciju o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istalao da je Deklaracija veoma važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

Pročitajte još: Pavlopulos priredio večeru u čast Vučića

Dodao je da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

VUČIĆ: MALO GDE U SVETU IMAMO TAKO ODANOG PRIJATELjA KAO GRČKA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Atini da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.

Vučić je na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom rekao da mu je čast što je njegov gost i što su dve države, posle mnogo godina čekanja, potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu, navodeći da ne razume zašto je bilo potrebno toliko vremena da se taj dokument potpiše.

"Za nas je to od velikog značaja. Vi (Micotakis) ste rekli da imate mnogo velikih i snažnih saveznika. Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskreni prijatelj grčkog naroda i države", rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima razgovore i sa onim zemljama koje su možda veće po svojoj teritoriji i broju stanovnika od Grčke, ali da će malo gde u svetu moći da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke.

Vučić je rekao i da je uveren da dolazi vreme većeg poštovanja nezavisnih i suverenih zemalja i prijateljstava između tih zemalja.

Prema njegovim rečima, Deklaracija o strateškom partnerstvu odnosi na šest oblasti - politiku i spoljnopolitičku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine.

Navodeći da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po kosovskom pitanju, Vučić je rekao da i Srbija u potpunosti podžava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru.

Kako je naveo, dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti već imaju dobro saradnju, a nastaviće se i razvoj dobrih odnosa vojnih industrija, kao i u razmeni kadrova.

Najavio je i da će naredne godine biti održana zajednička bilateralna ili trilateralna vežba, sa Grčkom i Kiprom, na teritoriji Srbije.

Vučić je rekao i da Srbija gaji posebno poštovanje prema porodici premijera Micotakisa, njegovom ocu i precima, koji su, kaže, zadužili srpski narod poštovanjem, ljubavlju i bratstvom koje nikada nisu kril

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je izneo podatak da obim trgovinske saradnje 500 miliona, a razmena usluga oko 530 miliona, te izrazio uverenje da obe brojke mogu dramatično da se uvećaju.

Naveo je da će Srbija narednih dana dobiti još jednu potrvdu svojih ekonomskih rezultata iz sveta, te dodao da očekuje i još investicija iz Grčke, a siguran je, kaže, da će prvi put posle mnogo godina biti srpskih investitora koji dolaze u Grčku.

Takođe, Vučić je ukazao na značaj saradnje u oblasti nauke i obrazovanja, kao ui kulturnoj sferi, dok je posebna tačka Deklaracije saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik je zahvalio i premijerku Micotakisu, i predsedniku Pavlopulosu, na podršci Srbiji na EU putu, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja.

"Verujemo u vašu iskrenu podršku i zalaganje da jednog dana zajedno budemo članice EU", poručio je Vučić.

Dodao je da je Srbija prihvatila poziv grčkih prijatelja, da koliko može pomogne, ne samo njima, već i deci migranitma o kojoj nema ko da brine, pa će na sebe preuzeti brigu za jedan deo dece migranata bey roditeljske pratnje.

"Nismo to radili zato što će to neko u Evropi ceniti, već zato što mislimo da pomažemo toj deci i zato što možemo nešto da učinimo zajedno sa vama. Da li će neko da ceni, to pitanje za njih", ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da će Srbija na svakom mestu, u telima UN, međunarodnim organizacijama i institucijama, podržati zahtev Grčke za povratak artefakata iz Velike Britanije.

"Na svakom mestu imaćete otvorenu i nedvosmislenu podršku Srbije", podvukao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju danas važan dan, a da je Deklaracijom ne samo stvorena mogućnost za bližnu i temeljniju saradnju u svim oblastima, već je stavljen pečat na višedecenijsko i viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

"Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas", zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (96)

Marija

11.12.2019. 11:34

Istorijska bliska saradnja sa Grckom jaca kvalitetnim sporazumima, usmerenim napredku i razvoju nase dve zemlje!

sasa

11.12.2019. 11:36

Susret Vucica i Micotakisa je od velikog znacaja za Srbiju, pritom, veze ih dugogodisnje poznanstvo i prijateljstvo

Maja

11.12.2019. 11:39

Potpisivanje aajedničke deklaracije o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje je od velikog znacaja za dalje unapredjenje odnosa i saradnje.

as

11.12.2019. 11:40

Nadamo se da su ovo sve plodonosni razgovori iz kojih ce proizici i neki sporazum ili neka nova ulaganja Grcke u Srbiju.

Cojko

11.12.2019. 11:42

Našeg predsednika i premijera Grčke vezuje dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo. Saradnja izmedju Srbije i Grčke je na odličnom nivou i strateškim partnerstvom ćemo još više produbiti tu saradnju.

Milan

11.12.2019. 11:51

Ово је јасан показатељ да између наших земаља постоје јако добри односи и сарадња

Aksentije

11.12.2019. 11:53

Uspostavljanje strateskog partnerstva sa prijateljskom zemljom poput Grcke je od esencijalne vaznosti.

SasaNS

11.12.2019. 11:54

Niz vaznih sastanaka je predsednik Vucic obavio u Grckoj za vreme posete i svakako da ti sastanci mogu samo pozitivno da uticu na dalju saradnju i odnose dve zemlje.

Nena

11.12.2019. 11:56

Dobri odnosi Srbije i Grčke u budućnosti biti još bolji , saradnja dveju zemalja ce nastaviti da se razvija na obostranu korist.

Zoran

11.12.2019. 11:58

Vucic vodi odličnu spoljnu politiku i sigurna sam da ce ova poseta Grčkoj dati dobre rezultate ..

Mirko

11.12.2019. 11:59

Slika govori vise od hiljadu reci. Nas predsednik i premijer Grcke su pre svega veliki dugogodisnji prijatelji. Ocekujemo da ce nam predsednik doneti neke lepe vesti.

Milan

11.12.2019. 12:00

Saradnja sa Grckom je odlicna, ova poseta samo ucvrscuje saradnju i prijateljstvo ove dve zemlje.

Rada

11.12.2019. 12:19

Grcka je jos jednom pokazala da postuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

maki

11.12.2019. 12:29

Nastavak unapredjenja odnosa ove dve bratske drzave koje su jos davno zapocele priljatejske odnose.

caca

11.12.2019. 12:41

Ova poseta donece mnogo dobrih i uspesnih stvari za Srbiju,kao i uspostavljanje strateskog partnerstva sa prijateljskom zemljom,jer je saradnja sa Grckom na visokom nivou!!!

gaga

11.12.2019. 12:42

Zahvaljujući politici koju vodi predsednik Vučić postali smo vodeća zemlja u regionu,dobrosusedske odnose sa Grčkom gajimo od davnina,i jačamo tu saradnju sa našom pravoslavnom braćom.

Darko

11.12.2019. 12:54

Srbija i Grcka nastavljaju saradnju i partnerstvo zasnovano na prijateljskim odnosima.

Đole

11.12.2019. 12:55

Grčka je zemlja, sa kojom Srbija ima odvajkada prijateljske odnose. Potpisivanjem ove deklaracije, prijateljstvo i saradnja u svim sferama se uspešno nastavlja.

star

11.12.2019. 12:56

Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke će doneti još bolju podršku jedna drugoj zemlji u svim oblastima značajnim za obe zemlje.

Branko

11.12.2019. 13:13

Način na koji je Vučić dočekan u Atini pokazuje da Grčka izuzetno ceni Srbiju i Vučića lično.

gera

11.12.2019. 13:21

Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke!

Anja

11.12.2019. 13:30

Saradnja izmedju nase dve drzave je sve jaca i stabilnija sto je od velikog znacaja.

Nn

11.12.2019. 13:31

Bilateralni odnosi Srbije i Grcke su odlicni koji se zasnivaju na medjusobnoj podrsci i razumevanju.

Jana

11.12.2019. 13:32

Potpisivanje deklaracije o strateskom partnerstvu je podjednako vazno za obe zemlje.

SamaMedjuZvezdama

11.12.2019. 13:39

Nastavljamo da unapredjujemo odnose ove dve zemlje. Nista lepseg nema nego kada se dve zemlje podrzavaju iskreno.

Maja

11.12.2019. 13:40

Srbija i Grcka imaju dobru saradnju i veliko postovanje. Potpisivanje ove deklaracije od velikog je znacaja za obe strane.

Nikola

11.12.2019. 13:54

Malo je iskrenih prijatelja, Srbija je zahvalna Grckoj na velikoj podrsci...

dzo

11.12.2019. 13:57

Ova dkeklaracija ce Srbiji i Grčkoj će doneti još bolju podršku jedna drugoj zemlji u svim oblastima.

Aleksa

11.12.2019. 14:02

Nase dugogodisnje partnerstvo sa Grckom nastavlja da ide samo uzlaznom putanjom, jer politika Srbije su dobri odnosi sa celim svetom.

Lana Fodok

11.12.2019. 14:16

Srbija je ustala iz blata mnogi kazu. Dok su je drzali zuti ona je jedva disala a kamoli ljudi u njoj ziveli. Danas su se stvari preokrenule. Mnogo je fabrika otvoreno, mnogo zaposlenih..ljudi su zadovoljni. Zato nas i postuju druge zemlje i ovim putem smo zahvalni i Grcki.

leptiricvetic1

11.12.2019. 14:33

Zaista mi je drago da ova strategija obuhvata i naučno-obrazovnu saradnju. To je nešto što je bitno za našu omladinu. Unapređujemo naše odnose sa ovom zemlju koja se više puta pokazala kao veliki prijatelj naše države.

bane

11.12.2019. 14:34

Ova poseta Grckoj je od izuzetnog znacaja u mnogim oblastima bitnim za obe drzave.

ana

11.12.2019. 14:44

Sigurno su razmotrili i nove zajedničke planove za unapređenje odnosa, kao i ekonomskog napredka obe zemlje.

sasa

11.12.2019. 15:19

Potpisana deklaracija o strateskom partnerstvu i utemeljeni prijateljski odnosi na ovom sastanku.

ogi

11.12.2019. 15:40

Srpsko Grcko prijeteljstvo traje decenijama,a zadnjih godina postigli smo zavidan nivo na svim poslovni i prijateljskim odnosima.

Rose25

11.12.2019. 16:30

Vučić je sa ovom potpisanom Deklaracijom samo potvrdio i učvrstio odnose sa Grčkom, ali i najavio mnogo bolju saradnju sa bratskim narodom.

Ana S

11.12.2019. 17:02

Verujemo da će deklaracija koja je danas postignuta doprineti daljem jačanju saradnje između naše zemlje i Grčke!

vera

11.12.2019. 17:03

srbija gradi prijateljske odnose i zalaze se za bolju buducnost,i to sve zahvaljujuci predsedniju Vucicu.

Rose25

11.12.2019. 17:04

Vidi se da Vučić želi posebno jačanje saradnje sa bratnskim narodom kakvi su Grci.

Tamara

11.12.2019. 17:29

Poseta Grckoj je otvorila nove sanse za poboljsanjem odnosa i za nova ulaganja Grcke u Srbiju.

Jelena

11.12.2019. 19:06

Potpisivanjem ove deklaracije Srbija i Grcka ozvanicavaju neraskidivo prijateljstvo.

Zvezdica

11.12.2019. 20:31

Srbija i Grčka su uvek imale odličnu saradnju i iskreno prijateljstvo.

Bilja

11.12.2019. 20:33

Dobri odnosi Srbije i Grcka ovom deklaracijom ce se podici na visi nivo i biti jos bolji u buducnosti.

Milica

11.12.2019. 21:40

Podrška koju nam Grčka neizmerno pruža Srbija ceni i poštuje. Ovom deklaracijom verujem da će se odnosi još više unaprediti.

Petar M.

11.12.2019. 21:49

Srbija izuzetno postuje iskreno prijateljstvo Grcke i Grckog naroda.Zelimo da nastavimo da jacamo saradnju sa Grckom na svim poljima.

MAKSS84

11.12.2019. 23:02

Ova Deklaracija je jos jedan dokaz odlicne medjusobne saradnje dva naroda.

Miki

11.12.2019. 23:38

Ova deklaracija je veoma bitna i obuhvata sest oblasti koje su od izuzetne vaznosti za saradnju, politiku i spoljnopolitičku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine, a Grcka je jedna od retkih za koju mozemo reci da je pravi prijatelj i podrska.

Gligorije

12.12.2019. 00:38

Strateški plan između Srbije i Grčke će još više učvrstiti saradnju dve zemlje.

milos

12.12.2019. 00:39

Podrska koju nam Grcka neizmerno pruza Srbija ceni i postuje. Ovom deklaracijom verujem da ce se odnosi jos vise unaprediti.

Mita

12.12.2019. 06:29

Zajednicka istorija, poštovanje i podrška su doprineli da odnosi sa Grčkom budu veliki i odlični!

Nena

12.12.2019. 06:38

Prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Grčke je sada jače nego ikada.

Iva

12.12.2019. 08:06

Naše prijateljstvo treba da traje večno a pored toga mora se razvijati saradnja i stvoriti međusoban odnos koji može samo da se razvija.

Nemanja

12.12.2019. 08:24

Srbija i Grcka tradicionalno imaju dobre odnose, koji se poboljsavaju iz dana u dan.