Dačić: Uviđaju da je odluka o priznanju bila preuranjena

Tanjug

08. 12. 2019. u 15:11

Дачић: Увиђају да је одлука о признању била преурањена

Foto Arhiva VN

Srbija će nastaviti s politikom povlačenja priznanja takozvanog Kosova, jer veliki broj zemalja uviđa da je takva odluka bila preuranjena
Srbija će nastaviti s politikom povlačenja priznanja takozvanog Kosova, jer veliki broj zemalja uviđa da je takva odluka bila preuranjena, izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Te zemlje imaju slične probleme kao i Srbija, oko svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i govore o tome da će podržati kompromisno rešenje do koga se dođe, a za to vreme povući će ili suspendovati ranije donete odluke", rekao je Dačić na konferenciji za medije u Beogradu, gde je održana sednica Glavnog odbora Socijalističkek partije Srbije (SPS), čiji je predsednik.

PROČITAJTE JOŠ -  Vulin: Vučić udaljio Albance od nezavisnosti

Prema njegovim rečima, te zemlje su suočene sa ogromnim pritiscima, i naveo primer da je predsednika Naurua sutradan posle note o povlačenju priznanja pozvao ambasador SAD u Australiji kojeg je interesovao taj postupak.

"SAD u celoj ovoj svetskoj krizi bave se da li Nauru priznaje Kosovo ili ne priznaje, ali njima je to dozvoljeno, a mi kad zovemo, mi ne smemo, e pa, to neće moći. Ja sam zahvalan predsedniku Vučiću što je dao insturkciju da se radi na povlačenju priznaja, zato što je to od velikog državnog i nacionalnog interesa", rekao je Dačić.

Podsetio je da je do sada 17 zemalja povuklo ili suspendovalo odluku o priznanju takozvanog Kosova.

"Da bi neko nešto izglasao u UN, mora da ima najmanje 97 glasova, u idealnim uslovima da svi budu prisutni. Srbija mora da se obezbedi da to Kosovo nema. Naša garancija da ta tema neće doći na dnevni red Skupštine jeste Rusija i veto u Savetu bezbednosti UN, ali za svaki slučaj, mi moramo da radimo na smanjenju broja zemalja koje priznaju Kosovo i da to padne ispod 97", podvukao je Dačić.

Trenutna situacija je, navodi Dačić, da 95 zemalja ne priznaje, a 93 priznaje takozvano Kosovo, dok su pet zemalja u statusu da nije sigurno da li će glasati "za" ili "protiv".

"Mi ćemo nastaviti sa ovim, a kritike koje dolaze na naš račun zbog politike povlačenje priznanja su neosnovane i nemaju nikakve veze i ne smeju se dovoditi u vezu sa eventualnim ukidanjem taksi, zato što su takse necvilizacijski i jednostrani akt", istakao je Dačić.

Ukazao je da je Beograd vodio dijalog s Prištinom u uslovima kada su, kako kaže, svi radili na tome da takozvano Kosovo sve više zemalja prizna.

"Dok se od nas traži da prestanemo, velike zemlje pozivaju druge zemlje da priznaju Kosovo, a Priština radi na novim zemljama koje će da ih priznaju. Islamska konferencija poziva sve islamske zemlje da priznaju Kosovo, a od nas se traži da mi to prestanemo, pa nismo mi toliko glupi. Predsednik Vučić je jasno rekao da je to moguće samo ako svi prestanu da rade na tome, ali do toga, u ovom trenutku, ne može doći", zaključio je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije