Protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića podneta je krivična prijava pred Specijalnim tužilaštvom Kosova „zbog negiranja zločina i masakra u Račku“, potvrdio je za Kosovo Onlajn advokat Tom Gaši.

Gaši objašnjava da je bio pravni zastupnik porodica kosovskih Albanaca kada je bivši srpski policajac Zoran Stojanović proglašen krivim za krivično delo ubistva i pokušaja ubistva ispred Okružnog suda u Prištini, koji su tada uglavnom činile sudije iz UNMIK-a i da je u njihovo ime podneo tužbu.

“On je osuđen za masakr u Račku, 15. januara 1999. godine. Juče je proglašen krivim i bivši ministar Todosijević, a predsednik Vučić je izjavio da su Račak izmislili albanski teroristi, da se masakr nikada nije dogodio. On je time počinio krivično delo izazivanja nacionalne mržnje “, kaže Gaši.

Dodaje da se krivična prijava protiv Vučića sada nalazi u rukama Specijalnog tužilaštva koji će odlučiti o daljim koracima.

“Od ovog trenutka Aleksandar Vučić ima krivičnu prijavu za to krivično delo u Tužilaštvu Kosova”, rekao je Gaši.

(kosovo-online.com)

VULIN: RAČAK JE ZLOČIN PREMA ISTINI I LAŽ


Ministar odbrane Alekasandar Vulin u današnjem je saopštenju za medije, a reagujući na krivičnui prijavu Prištine protiv predsednika Aleksandra Vučića, ponovio da je Račak laž, a da se Albanci i dalje prave da im to nije jasno


"Šiptarima nije jasno da je vreme Srba koji ćute o lažima u Račku zauvek prošlo. I pošto vole da se prave da ne razumeju srpski, da im ponovim - Račak je laž, teroristi iz OVK pobijeni u borbama sa snagama reda, mrtvi su presvlačeni u civilnu odeću, komadanti OVK su javljali komadni da su razbijeni i da imaju velike gubitke, leševi terorista su za prikazivanje kamerama i Vokeru sakupljani i dovlačeni sa drugih položaja, na mestima koja su obišli istražni organi pojavljivali su se leševi tek kada bi došao Voker i doveo kamere", izjavio je ministar odbrane.


On je dodao da je finski patolog Helen Ranta, koja je istraživala Račak, napisala knjigu u kojoj kaže da su na nju vršeni pritisci da menja izveštaje.


"Laž o Račku je toliko velika i neodbranjiva da je Hag izbacio taj predmet iz suđenja Slobodanu Miloševiću. Laž o Račku je poslužila kao opravdanje da NATO ubije preko 2.500 civila i vojnika prilikom agresije na Srbiju a danas služi da se opravdaju šiptarski zločini u Starom Grackom, Goraždevcu, Livadicama, martovskom pogromu 2004, Žutoj kući i svim stratištima Srba za koje niko nije odgovarao", naveo je Vulin.


A Albancima je u saopštenju poručio: "Vučić Vam je rekao istinu, evo i ja je ponavljam, i svaki slobodan Srbin će Vam je ponoviti. Račak je zločin prema istini i laž".