PREDSEDNIK Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić govoriće 11. decembra u Evropskom parlamentu na temu "Srbija u susret fer izborima".

Pročitajte još: Omladina DS i Lutovac postigli dogovor: Lidera demokrata pitali o rušenju stranke

Kako je "Novostima" rečeno, moderator događaja je Dimitris Papadakis, izvestilac grupe socijaldemokrata u EP za Srbiju, uvodnu reč daće Tanja Fajon koja je predsedavajuća delegacije EP za Srbiju, a zaključke Tonino Picula, izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Predstavnici opozicionog bloka SzS govoriće o "lošim izbornim uslovima u našoj zemlji i obrazložiti zašto se zalažu za bojkot institucija".

Pročitajte još: Jovanov u "Hit tvitu": Kome karikatura sa cevi uperenom u predsednika može da bude duhovita?

Tribina u Evropskom parlamentu održava se uoči treće runde dijaloga vlasti i opozicije u srpskoj skupštini. Tanja Fajon će praktično pravo sa razgovora krenuti ka Beogradu, gde bi 12. decembra najpre trebalo da se sastane sa predstavnicima opozicije koji ne žele da učestvuju u dijalogu, a 13. decembra sa ostalim partijama vlasti i opozicije.

Predstavnici SzS sreli su se u utorak u Beogradu sa delegacijom EP u kojoj su bili Manfred Veber, predsednik Evropske narodne partije u EP i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik. Njima su još jednom preneli da ostaju pri odluci o bojkotu izbora, kao i da neće doći ni na treću rundu međupartijskog dijaloga u parlamentu.

Lider "Dveri" Boško Obradović rekao je da su na sastanku razgovarali i o pomeranju datuma izbora, na šta je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin:

- Obradović bi da dođe na vlast bez izbora. A od našeg Ustava važnija mu je volja stranaca, poslanika EP, koji sa građanima Srbije nemaju nikakve veze.

Na prethodnoj rundi razgovora, polovinom novembra, istaknuto je da će se teško doći do napretka, ukoliko vlast ne postane fleksibilnija, a opozicija ne odluči da se vrati u institucije.

PODRŠKA "1 OD 5 MILIONA" OMLADINI DS

ODLUKA o bojkotu izbora na proleće i neučešće u dijalogu vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EP dovela je do potresa u DS, jer se najveći broj poslanika i viđenijih članova protivi ovakvoj strategiji. Tenzije koje su podignute proteklog vikenda, kada je najpre deo članova Glavnog odbora napustio sednicu ovog tela, a zatim usledilo raspuštanje Beogradskog odbora i Omladine DS, ne smiruju se. Podmladak demokrata još nije dobio zvaničnu odluku o raspuštanju. Podršku omladini DS uputilo je i udruženje "1 od 5 miliona".