Vučić posle sastanka sa Putinom: Čuvaćemo naše bratstvo, nikada nisam doživeo da me ovako neko dočeka, a pričali smo i o špijunskoj aferi

Novosti online/ Agencije

04. 12. 2019. u 14:58

Вучић после састанка са Путином: Чуваћемо наше братство, никада нисам доживео да ме овако неко дочека, а причали смо и о шпијунској афери

Shamil Zhumatov Pool Photo via AP

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je šefu ruske države preneo svoja "nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom".

"Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa", rekao je Vučić.

To, poručio je, nije ni moguće, ni realno i neće se dogoditi.

Vučić je ponovio da je zahvalan Putinu na tome što po tom pitanju Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rešavanje treba da bude rezolucija Saveta bezbednosti 12 44.

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija "biti na strani Srbije".

On je istakao da je Rusija za mirno rešenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i celovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

Rusija nije promenila svoju poziciju - osnov za rešavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 12 44.

Vučić posle sastanka: Nikada nisam doživeo ovakvo gostoprimstvo


- Imali smo veoma dobre razgovore, veoma sadržajne i kao predsednik naše zemlje izuzetno sam zadovoljan rezultatima. Zahvalan sam predsedniku Putinu na njegovom ličnom doprinosu da naši odnosi budu veoma dobri, zahvalan na mnogo toga što je uradio u prošlosti za Srbiju. Naša politička i ekonomska saradnja je odlična. Mi računamo na podršku Rusije na svim međunarodnim forumima i organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku. Za Srbiju je od ključnog značaja naša ekonomska saradnja, naša trgovinska razmena raste iz godine u godinu i verujem da će u 2020. godini biti još veća. Razgovarali smo i o brojnim i značajnim infrastrukturnim projektima. Predsednika Putina sam pozvao da dođe u Beograd, a sa velikom čašću sam prihvatio poziv da prisustvujem Danu pobede 9. maja u Moskvi. To je ogromna čast za nas! Posebno želim da se zahvalim predsedniku Putinu što poštuje nezavisnost Republike Srbije, što poštuje naš suverenitet i naše pravo da sami donosimo odluke - rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, stoji na zvaničnom Instagram nalogu predsednika.

Vučić je pred srpskim medijima govorio o detaljima sastanka.

- Naša industrijska proizvodnja raste i industrija nam najviše troši gas. Srećan sam što je Putin primetio naš napredak u ekonomiji. Neće biti jednostavno za gas, ali ići ćemo na zakazivanje novih količina - rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da Srbija trenutno ima skladišta gasa, ali da to nije dovoljno.

- Mnogo dobrih pitanja smo pokrenuli. Vojna saradnja je odlična, trenutno ćemo stati s nabavkom oružja. U petak ili subotu ćemo predstaviti nove helikoptere.

Vučić je rekao da bilo reči i oko kosovskog pitanja, o čemu je pričao Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

- Putin je istakao da će podržati Srbiju. Rusija je prijatelj Srbije, a Srbija je prijatelj Rusije. Niko neće u ime naših građana da odlučuje s kim ćemo da sarađujemo.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Vučić je rekao da je saslušao šta je ruski predsednik imao da mu kaže, ali nije mogao da iznese detalje.

Vučić je otkrio novinarima da je od Putina na poklon dobio pušku Milana Obrenovića, koju je Rusija kupila ove godine na aukciji, kao i vina iz okoline Sočija.

- Ja sam njemu poklonio divnu ikonu iz 19. veka, jer znam da voli ikone i vernik je. Beskrajno mu hvala za pušku, nisam očekivao - kazao je Vučić.

On je istakao da u Sočiju živi mnogo Srba, koji su ambasadori naše zemlje.

Predsednik se osvrnuo i na "špijunsku aferu".

- Razgovarali smo o svim temama i imamo dobre odnose i trudićemo se da ih održavamo i unapređujemo.

Predsednik je negirao da je dobio ponudu od ruskog predsednika da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem.

- Sutra ću razgovarati s Merkelovom, a za odgovorne ljude nema lakih izgovora. Za one koji nameravaju da pobeđuju nema lakih stvari. Odgovornost i ozbiljnost su za mene dve najvažnije reči. Mislim da je atmosfera bila dobra na današnjem sastanku, hvala Putinu na gostoprimstvu. Ono što sam danas doživeo da me Putin prati do automobila, hvala mu na tome.

- Hvala Putinu! Mislim da me niko nikada nije ovako dočekao. Pratio me je sa još dva automobila i zaista mu hvala na tome - rekao je Vučić na kraju obraćanja srpskim medijima.


Vučić: Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

"Imali smo veoma dobre i sadržajne razgovore", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Srbije odmah je odgovorio na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa naše zemlje sa Rusijom.

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe predsednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za nas.

"A, idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće", rekao je Vučić.

On je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u politici, ekonomiji, kulturi, odlična.

"Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međuanrodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku", rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa Putinom.

Putin na otvaranju Hrama

Vučić je rekao da je na današnjem sastanku dosta razgovarano o gasu.

„Za nas je najvažnija vest što je predsednik rekao da će Srbija u svakom slučaju dobiti gas“, naveo je srpski predsednik i zahvalio ruskom predsedniku na stalnoj podršci srpskom narodu.

On je naglasio da će Putin sledeće godine doći u Srbiju na otvaranje Hrama Svetog Save.Srbija ne bi bila bombardovana da je Putin 1999. godine bio predsednik


„U Srbiji više cenimo Putina nego što smo cenili neke ranije lidere“, rekao je Vučić.

„Nikada ne možemo da zaboravimo 2015. godinu kad nas je Putin spasao žiga sramote na našem čelu“, dodao je on.

„Računamo na podršku Rusije u svim međunarodnim organizacijama, ali i Rusija računa na našu podršku. Ne postoji dokument za koji bi Rusija glasala protivno interesima Srbije i obrnuto“, naglasio je Vučić.

Da je 1999. godine Putin odlučivao, mi nikada ne bismo bili bombardovani, poručio je Vučić.

„Zahvalni smo na podršci Rusije međunarodnom pravu, kao i po pitanju Kosova“, naveo je srpski predsednik.

On je ponovio da nije realno da se dogovor postigne a da Srbija ništa ne dobije. „Zahvalan sam što nam Rusija po tom pitanju pruža stalnu i čvrstu podršku“, rekao je Vučić.

Kad je reč o snabdevanju gasom, Vučić je rekao da je dobio uveravanja Putina i Milera da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa i da sa izvesnošću može da očekuje prvi i drugi kvartal sledeće godine.

„Zbog toga se osećam mnogo sigurnije i ne mogu da sakrijem osmeh“, rekao je Vučić.

Bez obzira što se nalazimo na evropskom putu nećemo smanjivati obim saradnje sa Rusijom. Naprotiv, nikome nećemo dozvoliti da se meša u naše odnose sa Ruskom Federacijom. Mi ćemo naše bratstvo da baštinimo bez obzira koliki pritisci bili, poručio je Vučić.

Za mene je ogromna čast da je takav lider kao što je Putin imao vremena za mene, u Rusiju ćemo da idemo još češće, bez obzira šta će neko da kaže, uveren da će to biti za dobrobit i ruskog i srpskog naroda, dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je ponovio da će građani Srbije imati dovoljno gasa. „Gas smo rešili“, poručio je Vučić.

„Što se tiče vojske, imamo odličnu saradnju, veliki broj zajedničkih aktivnosti, rekao je Vučić. Predsednik Putin me je na paradi devetog maja savetovao šta da kupim i to treba da dođe u Srbiju“, dodao je on.

Vučić je rekao da je vidljivo koliko je Rusija stvari promenila od kako su im uvedene sankcije.

Kao primer naveo je izgradnju gasovoda „Sila Sibira“ za oko 60 milijardi kubika gasa koji ide iz Rusije za Kinu, što je, kaže, bila velika svetska vest.

„To je gasovod koji provede 30 puta više gasa nego što ide za Srbiju“, naveo je Vučić i dodao da se sada u Rusiji prave drugačiji pravci razvoja, ali da on o tome ne može da govori.Zadovoljni vojnotehničkom saradnjom sa Rusijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo vojno-tehničkom saradnjom sa Moskvom.

„Imamo odličnu vojno-tehničku saradnju. Zahvalan sam na podršci našoj armiji“ rekao je on.

Vučić je kazao da je Srbija kupila "mnogo snažnih i dobrih stvari" od Rusije.

„Putin me je prethodnog puta posavetovao šta da kupimo. Poslušao sam taj savet, i to treba da nam dođe u Srbiju”, istakao je on i dodao da će Srbija nastaviti da oprema svoju vojsku u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Zamolio je građane u Srbiji da sagledaju kako nam je izgledala pre šest godina, a kako sada izgleda nivo opremljenosti vojske.

"Ponosan sam našom saradnjom", kazao je on.

Vučić: Nikada vlada sa onima koji su rušili zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Sočiju da nije dobio nikakvu zvanicnu ponudu iz Rusije, a pogotovu ne od Putina, da formira vladu sa pojedinim opozicionim strankama.

On je rekao da je bilo takvih ponuda, ali da je te koji su zbog toga došli kod njega zamolio da odmah i to što pre "napuste prostoriju".

"Onaj ko bi mi ponudio da formiram vladu sa onima koji su razorili zemlju, da budem njihov saradnik u daljem rušenju Srbije....Ne pristajem na to", rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara na kraju posete Sočiju.

Upitan da li je Putinu postavio pitanje "zašto", koje je najavio u jeku obavestajne afere na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da su razgovarali o svim temama.

"Imamo dobre odnose i želimo da ih nadograđujemo", poručio je Vučić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

Jana

04.12.2019. 15:09

Sastanak je prosao i vise nego odlicno za nasu zemlju. Ugovorena sumoga infrastrukturna ulaganja Rusije u nasu zemlju.

Cica

04.12.2019. 15:17

Mi smo od Rusije dobili mnogo i to u trenucima kada su nam svi okrenuli ledja, pa i sada kada smo mnogo stabilniji.Zahvalni smo na svoj pomoci i podrsci.

Marija

04.12.2019. 15:19

Rusija visoko postuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i pruza snaznu podrsku ocuvaanju KiM!

Rose25

04.12.2019. 15:20

Nikad Kosovo neće biti država dokle god je tu Rusijana čelu sa Putinom da nas podržava.

Mima

04.12.2019. 15:26

Srbiji puno znači podrška Rusije, mada se mnogima u svetu to ne dopada ali to je njihov problem.

borko

04.12.2019. 15:30

Srbija ima strašno veliku privilegiju da u Rusiji, jednoj od vodećih svetskih sila, ima prijatelja, partnera i saveznika!

Mrmot

04.12.2019. 15:33

Hvala Rusiji što brani teritorijalni integritet Srbije. Moramo raditi na još većoj saradnji između naša dva naroda.

Nn

04.12.2019. 15:36

Saradnja i prijateljstvo Srbije i Rusije je neraskidivo , uzaludni su bili pokusaji onih koji su to zeleli.

Zeljko85

04.12.2019. 15:37

Dokle god je Rusije i Kine imamo veliku političku podršku što se tiče Kosova i Metohije, a svedoci smo i velikog broja povlačenja priznanja i nadam se da će ih biti sve više.

Buba

04.12.2019. 15:38

Rusija je uvek podržavala našu zemlju u svojoj celovitosti,pomaganje oko rešavanja pitanja naše južne pokrajine,kao i podrška svakom dogovoru nama mnogo znači i vredi.

Vladan

04.12.2019. 15:58

Svaka podrska Rusije je od velikog znacaja, ali podrska nasih ruskih prijatelja oko problema na KiM je od neprocenljivog znacaja za Srbiju.

Duki

04.12.2019. 16:03

Podrška i razumevanje rusije i gospodina Putina je ono što znači svima i Aleksandar Vučić je to uvideo i zato doveo odnose sa Rusijom na najviši mogući nivo!

Sanela

04.12.2019. 16:11

Uvek je dobro imati ovakve prijatelje, Rusija nam cuva ledja i trenutno ceo svet gleda sta se desava u Rusiji.

Jovana

04.12.2019. 16:28

Rusi su pravoslavci kao i mi, oni su naša braća, i uvek ćemo maksimalno podržavati jedni druge ..

Maja

04.12.2019. 16:31

Zahvalni smo Rusiji na svemu sto čini za nas, postali su nam veoma velika podrška.

Zeljko

04.12.2019. 16:32

Srbija može biti ponosna kakve prijatelje ima. Velika zahvalnost Rusiji na podršci koju nam pruža.

Dare

04.12.2019. 16:43

Sigurno je da Srbija uvek može računati na podršku Rusije, do sada ta podrška nikada nije izostajala.

Ивко

04.12.2019. 17:05

Имати Русију за пријатеља и то за највећег, велика је част и срећа за једну државу. И то треба увек имати на уму.

vladica76

04.12.2019. 17:10

Srbija je oduvek bila bratska zemlja sa Rusijom! i tu tradiciju cemo ocuvati i unaprediti!..Srbija treba prvenstveno da ojacava svoju sposobnost uz naravno pomoc drzava koje su nam bratske i prijateljske,treba da imamo dobre odnose sa svima ali najvise treba da imamo odlicne odnose sa onima koji Nas smatraju ravnopravnim i partnerima i prijateljima!

Dana

04.12.2019. 17:13

Ruski predsednik je danas svima poslao poruku da kosovsko pitanje treba rešavati uz poštovanje Rezolucije 1244 i na taj način pokazao da poštuje teritorijalni integritet naše zemlje!

Miso.Pec

04.12.2019. 18:04

Prijateljstvo izmedju Srbije i majke Rusije biće večno.Rusija je vojna sila broj jedan u svetu i njihova podrška namje svakako potrebna.

miki

04.12.2019. 18:17

Poseta Vucica Rusiji i sastanak sa Putinom je od velikog znacaja za Srbiju koja pruza pomoc i podrsku za resavanje vazna pitanja.

Stefan

04.12.2019. 18:21

Nije se ostvario prljav plan nekih zapadnih službi da uzdrmaju srpsko-ruske odnose plasiranjem izmišljotine o prodaji srpskim mina Ukrajini.

star

04.12.2019. 18:50

Rusija će uvek biti na strani Srbije po svim pitanjima koja se tiču nas i naše teritorije i biće spremna da prihvati svako dobro kompromisno rešenje za KiM.

Nika

04.12.2019. 19:25

Mi se nase pravoslavne brace, ruskog naroda nikada necemo odreci vec cemo jos vise negovati prijateljske odnose.

dzo

04.12.2019. 20:05

Ugovorena su mnoga infrastrukturna ulaganja Rusije u nasu zemlju,tako da se ovaj sastanakm i te kako isplatio.

Kole

04.12.2019. 21:10

Ma koliko se trudili raznorazni faktori da naruse odnose Srbije i Rusije to im nece poci za rukom.

xd

04.12.2019. 21:22

Podrška bratske Rusije i predsednika Putina lično Srbiji je uvek bila i biće,to niko i ništa nemože da promeni.

Mirka

04.12.2019. 21:42

Rusija je jos jednom pokazala da gaji prijateljsko postovanje i poverenje prema Srbiji. Hvala im na tome.

Miki

04.12.2019. 23:14

Veoma smo zahvalni Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja teritorijalnog integriteta naše zemlje, koja se niej promenila.Rusija je spremna da podrži moguće kompromisno rešenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da bude na nasoj strani i hvala im na tome.

Gaga

05.12.2019. 00:22

Putin je još jednom pokazao da je veliki brat Srbiji da na podršku Rusije možemo da računamo.

milos

05.12.2019. 00:54

Rusija i predsednik Putin pokazali bratsko prijateljstvo i da uvek mozemo racunati na njihovu podrsku. Poklon i ispracaj do auta je bio istorijski.

Jovan

05.12.2019. 08:13

Docek predsednika Vucica je zaista bio nesvakidasnji. Srbija i Rusija sve vise ucrscuju svoje prijateljstvo.