Srbija dobila saglasnost za otvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala

G. ČVOROVIĆ

utorak, 03. 12. 2019. u 16:23

Србија добила сагласност за отварање поглавља о слободи кретања капитала

Despositphotos

Sve zemlje članice EU dale su saglasnost da Srbija do kraja godine otvori poglavlje 4, koji se odnosi na slobodu kretanja kapitala, iako je tehnički spremna za otvaranje četiri oblasti

BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

SVE zemlje članice EU konačno su se u utorak saglasile na sastanku radne grupe za proširenje da sa Srbijom 10. decembra bude otvoreno još jedno pregovaračko poglavlje, broj 4, koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala, iako smo tehnički spremni da otvorimo četiri oblasti, potvrdili su „Novostima“ u finskom predsedništvu EU.

Istovremeno, u utorak je u Evropskom parlamentu održana godišnja razmena mišljenja između predstavnika ove institucije sa članovima parlamenta sa Zapadnog Balkana. Tom prilikom, predsednik EP David Sasoli i novi komesar za proširenje Oliver Varhelji poručili su da je proces proširenja na Zapadni Balkan za njih prioritet.


PROČITAJTE JOŠ: Da li će Pariz uključiti „zeleno svetlo“: Srbija očekuje da otvori nova pregovaračka poglavlja u decembru

Kada je reč o Srbiji, Varhelji je između ostalog istakao da je potrebna široka i usaglašena izborna reforma pre parlamentarnih izbora na proleće sledeće godine.

Novi evropski komesar za proširenje je naglasio da je važno da nova vlada na Kosovu bude formirana brzo, da od nje očekuje da radi na nastavku dijaloga, uključujući i ukidanje taksi.

- Visoki predstavnik Đozep Borelj je rekao da će dijalog biti njegov najviši prioritet i ja ću mu dati svu pomoć u tom cilju za koji se nadamo da će završiti već pre kraja sledeće godine - poručio je Varhelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Desimir

03.12.2019. 17:25

Belorusija je veliki prijatelj sa Lukašenko Srbije dugo godina u to sam se uverio od gradjana Belorusije u afričkim zemljama gde sam se družio sa njima ja posebno obožavam Lukašenka zato sto je doživljavao mnogo neprijatnosti nekih zapadnih drzava ali ih pobedio

slobodanka

03.12.2019. 18:57

Odlicna novost, to nam i treba i nista drugo, samo da mozemo da prodajemo nase proizvode svuda po svetu.