NATO tukao po Srbiji, a Lukašenko seo u avion i došao u Beograd: Predsednik Belorusije bio uz Srbe kada im je bilo najteže

Novosti online

03. 12. 2019. u 13:33

НАТО тукао по Србији, а Лукашенко сео у авион и дошао у Београд: Председник Белорусије био уз Србе када им је било најтеже

Foto: Tanjug/Z.Žestić

Mi smo sa dozom straha otkrili padobrane ispod svojih sedišta, seća se Aleksander Zimovski
U nedelju, 24. marta, navršava se 20 godina od kada su NATO snage počele bombardovanje Jugoslavije. Uoči godišnjice tragičnih događaja, beloruski i ruski novinar, u prošlosti, jedan od lidera Bel-tele-radiokompanije i voditelj programa "Resonance", Alekander Zimovski, priseća se svog leta za Beograd tokom vazdušnih napada 1999. godine.


Novinar se u nezgodno vreme nalašao u pratnji predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je iz Minska odletio za Beograd kako bi se sastao sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem.


Prema memoarima novinara, "putovanje je bilo veoma intenzivno, jer je trajalo manje od jednog dana".


- Kada smo poleteli iz Minska sa gejta broj 1, onda je to bio Tu-154, mi smo sa čuđenjem i dozom straha otkrili padobrane ispod svojih sedišta. Ležali su na mestu na kom su obično smešteni prsluci u avionima ... Pravi vojni padobrani, pokazali su nam kako da ih pričvrstimo - priseća se Zimovski.


Kako piše u memoarima, čak i pre nego što je Lukašenko otišao u Beograd, iz NATO su javili da ne garantuju bezbednost predsedničkog leta, ali je ruska strana obećala da će obezbediti bezbedno praćenje letelice putem elektronskog ratnog sistema.


Kako se dalje priseća Zimovski, sastanak lidera održan je u rezidenciji nedaleko od Beograda, gde su gosti bili u pratnji omanje delegacije.

PROČITAJTE JOŠ: Nudi pomoć oko pitanja KiM: Lukašenko danas u Beogradu


- Po nas je dovezen "merzedes" iz 1969. godine, ali to nije bio znak nepoštovanja - kaže Zimovski, dok pojašnjava da u uslovima vazdušnih napada nije bilo moguće organizovati bolje vozilo.


Kako se priseća sagovornik Sputnjika, razgovori predsednika trajali su oko tri sata, dok su se u pozadini čule detonacije, pojačane zvukom sirena.


Predsednik Lukašenko stigao je i da obiđe grad tom prilikom. Posetio je nekoliko lokacij akoje su već bile uništene NATO bombama. Među tim objektima, Zimovski se seća beogradske bolnice.


- Prilično sablasan prizor kada nema polovine zidova, i kreveta, samo fragmenata neke medicinske opreme, koji vise na ruševinama. Stvarni udar bombe ili rakete izgledao je vrlo depresivno - kaže Zimovski.

(telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

hristina

03.12.2019. 13:48

"Na muci se poznaju junaci." ... I prijatelji! ... Aleksandar Lukasenko je prijatelj! Jedan od nas! NAS!!! ... Ziv bio I hvala mu!

hristina

03.12.2019. 14:18

Cast I slava Srbinu Slobodanu Milosevicu! ... Radovao bi se danas! Jer bi sva prava ovoga sveta bila na njegovoj strani! ... Dobar ti Raj, moj predsednice!

Saša

03.12.2019. 14:43

Znam Batjku(kako mu od milošte kažu) već punih deset godina. Ako se nešto divim ovom čoveku to je da nema dlaku na jeziku. Slušao sam jednom šta je govorio o privatizaciji u Belarusu, dobro sam se nasmejao. Pitali ga neki pro-zapadni novinari o privatizaciji preduzeća, a ovaj će "a zašto ja da dam privatniku državo preduzeće? Jel ima profit? Ima. Jel donosi pare za bolnice i škole? Donosi. Onda kako ja to da darivam nekome? Hoćete privatna preduzeća, evo vam zemlja pa gradite". Onemeše.

Prellee

03.12.2019. 14:48

I sad taj NATO želi da Srbi budu članovi te zločinačke medjunarodne organizacije, usto da joj plaćamo i oprostimo sve zločine,NIKAD! Pogledajte samo sumu koju Hrvatska treba platiti toj organizcaiji, jer su ih isprepadali da će ih Srbi napasti.Znači napravi, strah, mržnju i onda plaćaš, 9,6 milijardi KN ili oko 1,1 milijarda EURA. NATO neće plaćati Francuzi, Njemci, ali zato trebaju Poljaci, Estonci, Litvanci, Ukrainci, Hrvati, Crnohorci, a sutra...?!NIKAD!

Дража

03.12.2019. 16:44

Ипак ,зар није чудно да Србија нема јаче односе са овом прилично уређеном земљом,Срби мало знају о Белорусији.Ево прилике да се више заинтересујемо о овј веома лепој земљи.

отац Макарије

03.12.2019. 18:14

Белорусија најуређенија земља европе. Минск најчисти град. Лукашенко један од ретких лидера пријатељског народа. Њега треба следити и слушати његове савете.