Pukovnik Žak Ogar: Pariz ne treba da traži rešenje za KiM dok ne povuče priznanje

Novosti Online

01. 12. 2019. u 14:06

Пуковник Жак Огар: Париз не треба да тражи решење за КиМ док не повуче признање

Žak Ogar Foto: G. Čvorović

Bivši šef specijalnih francuskih jedinica smatra da je francuski predsednik Emanuel Makron napravio ozbiljnu grešku
Francuska može da igra aktivnu ulogu u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju, ali bi prvo trebalo da ispoštuje rezoluciju UN 1244, suverenitet Srbije i povuče priznanje Kosova, što ne verujem da je politika aktuelnog predsednika i vlade Francuske, izjavio je bivši šef specijalnih francuskih jedinica Žak Ogar.

Pročitajte još: Pentagon udara na neutralni put Srbije: Kako će novi izveštaj SAD uticati na stratešku orijentaciju naše zemlje?


"Mislim da je Makron shvatio kako je napravio veoma ozbiljnu grešku 2018. tokom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i zato je prilikom posete Beogradu upotrebio sav svoj šarm. Međutim, verujem da je pravi razlog njegove posete bio kako bi pritisnuo Beograd da prizna Kosovo", smatra Ogar.

Govoreći o ulozi EU na Balkanu, Ogar je naglasio da Evropska unija nema jedinstva niti zajedničke inostrane poltike.

“To se može videte svakog dana. Prema mom mišljenju, iluzorno je od Srbije očekivati da će joj EU pomoći. Vidim da je Rusija jedina velika sila na koju Srbija može da se osloni. Žao mi je što to nije Francuska”, navodi Ogar.

Žak Ogar je inače bio jedan od onih koji nije dozvolio okupaciju severa Kosova I Metohije, a Srbi su mu zahvalni i što je 1999. spasao manastir Devič od OVK.

“Sada, 20 godina kasnije, mogu samo da žalim što nismo to sve uradili bolje. Agresija NATO protiv Srbije izazvala je samo nepravdu, štetu i nesreću, ruševine i izolaciju, i to ne samo za srpski narod, nego i za Rome i Albance na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Ogar.

(kosovo-online.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

maniks

01.12.2019. 15:02

Gospodine pukovnice svaka vam cast , sve ste rekli nema se sta dodati.Zasluzujete najvece postovanje nas Srba.

Vlasina

01.12.2019. 15:58

Sve stoji kako je cenjeni sagovornik izneo u svom intervjuu. Naopake su mnoge od pomenutih okolnosti pa su takve i dovele do naopakih ishoda. Simptomaticno je da uprkos svemu nema saglasnosti u Evropi oko priznanja unilateralne, nasilno otcepljene pa samoproglašene nezavisnosti srpske Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. To i aktuelni proces povlačenja priznanja u svetu, dovoljno govori da je ovaj presedan vec preseo mnogima i da ce kao i raspad SFRJ da dugo bude kost u grlu ne samo nama.

Miso.Pec

01.12.2019. 19:25

Uzaludno je Makronovo pritiskanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova,Srpski narod nikada ni pod kojim uslovima neće priznati niti metar Kosmetske zmlje za nezavisno Kosovo.

Mama

01.12.2019. 21:51

Pukpvnik je sve rekao;i istinu i savet.Jedini nas projatelj je Rusija i zaboravite EU.Mi smo na tlu Evrope najstariji narod i to je famt pa nek se oni ujedinjuju i tazjedi juju kollo hoce.