PREDSTOJEĆI susret sa predsednikom Putinom je od izuzetnog značaja i prilika za sadržajan razgovor i razmenu stavova o globalnim i regionalnim pitanjima, kao i najvažnijim pitanjima srpsko-ruske saradnje, posebno ekonomske - rekao je u petak predsednik Aleksandar Vučić tokom razgovora sa Aleksandrom Gruškom, zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije.

Radna poseta predsednika Rusiji zakazana je za 4. decembar, u Sočiju, i to će biti treći sastanak sa Putinom tokom ove godine. Gruško je preneo predsedniku pozdrave Putina, premijera Medvedeva i ministra Sergeja Lavrova.

Sa Gruškom, Vučić je razgovarao o odnosima dveju zemalja, o regionalnoj situaciji, a naglasio je i da Srbija ostaje verna svojoj politici vojne neutralnosti. Kako je saopšteno iz pres-službe predsednika, Vučić je zahvalio Rusiji za razumevanje naših državnih i nacionalnih interesa, za aktivnu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, posebno u međunarodnim organizacijama, a zahvalio je i ruskim zvaničnicima što često posećuju Srbiju, "jer to govori o želji Rusije da održava bliske odnose sa našom zemljom".

Pročitajte još - ZAVRŠENA POSETA PREDSEDNIKA RUSIJE: Vučić ispratio Putina (FOTO+VIDEO)

Sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova razgovarao je i šef diplomatije Ivica Dačić, a Gruško je ocenio da Srbija i Rusija danas imaju kontakte bez presedana na najvišem političkom nivou, da je tkivo političkog dijaloga veoma jako i da se ekonomija i trgovina dveju zemalja dinamično razvijaju.

Gruško je ponovio podršku Rusije po pitanju KiM, kao i da se Moskva zalaže da dogovor postignu dve strane, Beograd i Priština, ali da rešenje bude u skladu sa međunanrodnim pravom i Rezolucijom 1244. Dačić je rekao da šef ruske diplomatije stiže početkom sledeće godine, i zahvalio je na čvrstom i principijelnom stavu Rusije po pitanju podrške teritorijalnom integritetu Srbije.

NEODGOVORNE IZJAVE O LUKAŠENKU

PRE odlaska u Soči, u ponedeljak u Beograd dolazi predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, a kritike iz dela opozicije zbog te posete, Vučić je u petak nazvao "neodgovornim":

- Predsednik Belorusije nikada nije bio protiv Srbije, i Srbija je popularna u toj zemlji. S radošću ću primiti Lukašenka.