KOMERCIJALNA banka je za deset meseci ove godine ostvarila planiranu zaradu za celu 2019. Svom većinskom vlasniku - državi Srbiji, do kraja godine će, zajedno sa bankama-kćerkama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, doneti skoro 80 miliona evra zarade. Sve to u finišu priče o mogućoj privatizaciji ove najveće i najbolje srpske banke.

Zar ovi rezultati nisu argument da Komercijalnu ne treba prodavati? Zar rast godišnjeg profita za deset odsto ne dokazuje da i državna uprava može da stvara ozbiljnu ćar? Ko bi za 400-500 miliona evra prodao banku koja taj iznos zaradi za četiri-pet godina? Nadamo se niko!

Bez obzira na tvrdnje "stručnjaka", koji i na prvi, ali i na svaki sledeći pogled izgledaju kao lobisti nečijih tuđih interesa, država mora da sačuva svoju finansijsku "zlatnu koku". Da je razvija, širi njeno regionalno poslovanje, pa čak da krene u kupovinu drugih komšijskih banaka, kako bi Srbija i defakto postala lider u regionu, kako neretko vole da se pohvale naši političari.

Pročitajte još - U trci za Komercijalnu fond i tri banke

Zašto ne bi naši donosioci odluka dali zadatak Komercijalnoj da za pet-deset godina kupi, recimo, Novu ljubljansku banku? Da u Ljubljanu i njena regionalna predstavništva pošalju srpske menadžere? Zar da priznamo da ne možemo? Gde smo izgubili samopouzdanje i veru u sebe?

Šta nam znači nekoliko stotina miliona evra odjednom kada se već godinama naša državna kasa puni više nego što je planirano i kad svake godine suficit stiže suficit. Uz strožu i bržu kontrolu može Komercijalna još bolje i može biti primer i drugim državnim i javnim preduzećima da se probude iz hibernacije, nerezonskog zapošljavanja i proizvedu mnogo više novca za ovu našu jedinu državu.