NAKON serije optužbi američkih zvaničnika na račun "maligne politike Moskve u regionu", oglasio se i Pentagon, koji je našu zemlju etiketirao kao "najpopustljivije okruženje na Balkanu kada je reč o ruskom uticaju", a kao "krivca" za jačanje naše vojne saradnje označio SNS i Aleksandra Vučića!

U izveštaju Ministarstva odbrane SAD, u kojem su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom i Prištinom, navodi se da su pre dolaska na vlast naprednjaka, na čelu sa Vučićem, 2012, bilateralne veze Beograda i Moskve u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou:

- Nakon 2012, SNS je preduzeo korake kako bi povećao vojnu saradnju sa Rusijom - stoji u dokumentu Pentagona, koji je dospeo u javnost uoči važne posete Vučića Sočiju, gde će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Američko ministarstvo ocenjuje da je ta saradnja rezultirala potpisivanjem ugovora o strateškoj saradnji u novembru 2013, kao i da jedino Srbija od zemalja Zapadnog Balkana ima potpisane ugovore o saradnji sa Rusijom u oblasti bezbednosti.

U fokusu Pentagona su i zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije, za koje se konstatuje da se od 2014. održavaju najmanje dva puta godišnje, a naročiti "trn u oku" je nabavka ruske vojne opreme i naoružanja.

- Kako bi se suprotstavila međunarodnoj izolaciji koja je usledila nakon ilegalne aneksije Krima 2014, Rusija je počela da pokazuje veće interesovanje za razvoj vojne saradnje sa Srbijom. Kasnije te godine, održana je prva zajednička vojna vežba "Srem 2014", u kojoj je učestvovalo više od 400 pripadnika vazduhoplovnih snaga, a nakon toga je Vojska Srbije prvi put učestvovala u tenkovskoj vežbi na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji. Učešće se nastavilo i u narednim godinama - piše u izveštaju.Ističe se i da su proslava Dana Vojske Srbije i vojna parada pomereni 2014. kako bi Putin mogao da prisustvuje tom događaju, kao i da je od tada intenziviran tempo zajedničkih vojnih vežbi. Navodi se da je od 2012. jedino Srbija na Zapadnom Balkanu nabavljala rusko naoružanje i opremu, čiji iznos premašuje milion dolara. Detaljno se navode sve kupovine, među kojima je i nabavka 2016. dva helikoptera "Mi" 17, vredna 25 miliona dolara:

- Srbija je u oktobru 2017. dobila šest polovnih aviona "mig-29", a u februaru 2018. objavila je da će Rusija donirati 2,4 miliona dolara za obuku srpskih pilota za upravljanje ovim letelicama.

Posebno oštar rečnik korišćen je u delu izveštaja koji se odnosi na BiH. Tamo se, između ostalog, tvrdi da "postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu sa Miloradom Dodikom, s ciljem da spreči ulazak BiH u NATO i EU".

Primopredaja lovačkih aviona na batajničkom aerodromu


Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da je simptomatično to što Ministarstvo odbrane SAD u izveštaju ne pominje, recimo, to da smo od Amerikanaca nabavljali "hamere" za našu vojsku ili da nameravamo od Francuza da kupimo rakete "mistral":

- Zato ih i te kako žulja naše vojno partnerstvo sa Ruskom Federacijom. Posebno je intrigantan deo u kom se Dodik i RS optužuju za separatizam, a da se s druge strane tako ne definiše nasilno otcepljenje Kosova. U svakom slučaju, veliki imaju pravo da igraju svoje geopolitičke igre, dok je naš strateški cilj jasan i nedvosmislen, a to su politička nezavisnost i vojna neutralnost.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ukazao je, za "Novosti", da je pre Vučića naša vojska smanjivana i ponižavana, a vojna neutralnost se tumačila kao nesaradnja i čak neprijateljstvo prema Rusiji. Vulin je naglasio da je Vučić, i kao ministar odbrane i kao predsednik Vlade i sada kao predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske, dosledno uspostavio i izjednačio naše odnose i sa Istokom i sa Zapadom, ali i beskompromisno štitio naš narod od bilo kakvih izazova i pretnji odakle god da su dolazili:

- Naša vojna neutralnost nije prepreka za saradnju, ona nam ostavlja prostor za saradnju i sa Istokom i sa Zapadom. Nivo saradnje sa bilo kojom zemljom ili savezom određuju naše potrebe, ali i potrebe naših partnera. Dok je Vučić vrhovni komandant Vojske Srbije bićemo neutralni, nećemo biti član nijednog vojnog pakta, a država će voditi suverenu i samostalnu politiku očuvanja Srba gde god da žive.


Američko ministarstvo u svom izveštaju zaključuje da je Rusija na Zapadnom Balkanu odlučna da odbije uticaj EU i SAD i umanji uticaj NATO. Takođe se ocenjuje da SAD i EU ne mogu sebi da priušte ambivalentnost na Zapadnom Balkanu, jer takav pristup otvara vrata "ruskom malignom uticaju".


PROČITAJTE JOŠ - Rusi tvrde da Vašington krade: Pentagon krijumčari sirijsku naftuPOMINjU I NARIŠKINA

NA "skeneru" Pentagona bila je i saradnja u obaveštajnom sektoru:

- Otvoreni izvori povezali su posetu Nikolaja Patruševa, sekretara ruskog Saveta za bezbednost, u oktobru 2016, sa time što su dvojica ruskih agenata osumnjičenih za učešće u pokušaju "državnog udara" u Crnoj Gori deportovana iz Srbije. Direktor spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin i predsednik Vučić dogovorili su se, na sastanku 17. aprila 2018, o nastavku saradnje i aktivnostima u sektorima bezbednosti i obaveštajnih službi - piše u izveštaju.


PROČITAJTE JOŠ - Pentagon popisuje "migove" po Srbiji


GRUMEN ZEMLjE SA GROBLjA HEROJA

U OKVIRU akcije "Put sećanja" Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koja je organizovana u sklopu predstojećeg obeležavanja 75 godina od velike pobede u Drugom svetskom ratu, ministar odbrane Aleksandar Vulin svečano je predao ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku grumen zemlje sa Groblja oslobodilaca Beograda 1944.

Vulin je istakao da Vučić nije dozvolio da Srbija na bilo koji način uzme učešće u antiruskim sankcijama, niti u antiruskoj histeriji, kao i da naša država nikada neće dozvoliti da se prekraja istorija i zaboravljaju oni koji su nas oslobodili.