Dačić: Nema ničeg što bi unelo i trunku optimizma kad je reč o dijalogu sa Prištinom

Beta

26. 11. 2019. u 10:20

Дачић: Нема ничег што би унело и трунку оптимизма кад је реч о дијалогу са Приштином

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio da nema ničeg dobrog što bi unelo i "trunku optimizma" za budućnost dijaloga sa Prištinom, već samo loše kad se čuju izjave koje dolaze iz Prištine
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da nema ničeg dobrog što bi unelo i "trunku optimizma" za budućnost dijaloga sa Prištinom, već samo loše kad se čuju izjave koje dolaze iz Prištine.


"Mislim da je retko ko toliko puno uradio za srpsku stvar kao (Ramuš) Haradinaj i (Aljbin) Kurti jer su svima pokazali da je albanska strana problem", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbiju.


Prema njegovim rečima, dok se iz međunarodne zajednice ne izvrši pritisak na Prištinu ne može se ni očekivati uspeh u dijalogu, kao i da njegovog nastavka neće biti dok se ne ukinu takse na srpsku robu.


Na pitanje o međunarodnom posredovanju u dijalogu, on je rekao da je šef evropske diplomatije Žozef Borel taj koji treba da bude na mestu visokog predstavnika Evropske unije i da će on biti glavni.


"Cela ta priča o nekom specijalnom predstavniku za dijalog, vezan za Zapadni Balkan, je bila inicirana time što je vladalo nezadvoljstvo u nekim evropskim zemljama, pre svega u Nemačkoj, kako je radila Federika Mogerini", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje da li šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dolazi na mesto specijalnog predstavnka.


Kako je naveo, "u tom pogledu se govorilo - pošto Borel dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo da je dobro naći nekog ko bi se samo tome posvetio".


Pročitajte još: Dačić: Nema tog pritiska kojem ćemo popustiti


"Mislim da prvo treba da se pita Borel, on će sagledati situaciju i odrediti da li uopšte treba da ima specijalnog predstavnika, niko nije odredio da će imati specijalnog predstavnika", rekao je Dačić, navodeći da su to informacije "direktno" od Borela.


Prema rečima Dačića, ako bude takvog specijalnog predstavnika, to će verovatno biti neki bivši premijer ili šef diplomatije.


Na pitanje o deklaraciji o vojnoj neutralnosti i političkoj nezavisnosti, koja bi trebalo da se donese u Skupštini Srbije, on je rekao da to znači da će "Srbija voditi politiku koja neće zavisiti ni od koga sem od njenih interesa".


"Takvu politiku i vodimo", rekao je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije