DRŽAVNA pozicija vojne neutralnosti, koja će se učvrstiti kroz skupštinski akt na Sretenje sledeće godine, i koja će reafirmisati odnos Srbije prema postojećim vojnim savezima, definisaće međunarodni položaj naše zemlje u uslovima konstantnih pritisaka kojima je izložena.

Da je usvajanje ovakve deklaracije, koju je inicirao predsednik Aleksandar Vučić usred špijunske afere prethodne nedelje dobar potez, smatraju i ministri u Vladi Srbije.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da Srbija već godinama vodi nezavisnu politiku, pritom negujući dobre odnose sa mnogim državama:

- Ali, u situaciji kada jačaju pritisci na našu zemlju da se svrstamo u određene tabore, ili da prekinemo prijateljske veze sa nekim državama, dobra je odluka da se kurs vojne i političke neutralnosti potvrdi i kroz posebnu deklaraciju. Uveren sam da u Narodnoj skupštini postoji ogromna većina koja će podržati da se učvrsti pozicija koja nam garantuje da mogu da se donose odluke, a koje su prevashodno u interesu naše države i naroda.

PROČITAJTE JOŠ - Srbija „cementira“ vojnu neutralnost: Na Sretenje se usvaja deklaracija o političkoj nezavisnosti

JEDINSTVO IMPERATIV SADA, kada se vrše ogromni pritisci na Srbiju da se odrekne Kosova, Ustava i Rezolucije 1244, koji potvrđuju naš teritorijalni integritet na KiM, kao i da postanemo član NATO-a , kako bismo bezbednosno služili tuđim interesima a ne srpskim, jedinstvo u narodu po pitanju naše nezavisnosti i neutralnosti postaje imperativ. To mora dobiti svoju političku i pravnu formu - navodi ministar Popović.

Da nećemo ni u NATO, ni u ODKB, ni u druge vojne saveze, prethodnih dana je ponovio šef države, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da će naša zemlja ostati vojno neutralna i da će se to potvrditi Rezolucijom:

- Vojna neutralnost neće više zavisiti od volje bilo kog pojedinca ili političke partije, a ukoliko neko bude želeo da Srbija postane deo NATO, moraće da upravo u Skupštini promeni odluku o vojnoj neutralnosti.

Ministar najavljuje da će se pred poslanicima uskoro naći i nacrt Strategije odbrane u kojoj će, između ostalog, stajati i odredba da je ugrožavanjem bezbednosti srpskog naroda gde god on živeo, automatski ugrožena i bezbednost Srbije. Kako kaže, država je sada dovoljno jaka da zaštiti svoj narod, a moćna i jaka Srbija je ujedno i garant mira na Balkanu.

Usvajanje Deklaracije o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, prema oceni ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i predsednika Srpske narodne partije, predstavlja "istorijski čin za Srbiju".

- Da bi svi u svetu razumeli kako sa Srbima i Srbijom treba razgovarati kada su u pitanju naši vitalni interesi, važno je da se kroz deklaraciju Narodne skupštine saopšti da Srbija neće dozvoliti da joj bilo ko nameće svoju volju - poručio je ministar Popović.