AKTIVNOST stranih službi u Srbiji, ali i u čitavom regionu, povećana je već duže od godinu dana, a spekuliše se da je u našoj zemlji aktivno najmanje 200 obaveštajaca.

O tome je, u nekoliko navrata, za "Novosti" govorio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je tada objasnio da službe velikih sila pojačavaju svoje aktivnosti sa ciljem da se što bolje pozicioniraju na prostoru Jugoistočne Evrope. Naveo je i da su načini na koje deluju agenture različiti - od kontakta sa pojedincima, do uticaja na različite grupe u zemlji i usmeravanja pojedinih događaja. Njihovo delovanje u Srbiji, prema ranijim ocenama državnog vrha, uglavnom nije agresivno i mnogo je više usmereno na Kosovo i Metohiju, Bosnu i Hercegovinu i, u jednom periodu, Makedoniju.


PROČITAJTE JOŠ:
Oglasio se ruski ambasador o "špijunskoj aferi": Ništa ne može da naudi odnosima Srbije i Rusije, navikli smo na provokacij

Među najaktivnijim službama na ovim prostorima je britanska MI6, čije je delovanje uglavnom usmereno na "suzbijanje malignog uticaja Rusije" na Balkanu. Oni su, prema saznanjima "Novosti" o kojima smo već pisali, instalirali logistički obaveštajni centar u Sarajevu iz kojeg pokrivaju region, a reaktivirana su i dva njihova obaveštajna centra u Beogradu. Dodatna motivacija Britancima da utvrde obaveštajne pozicije u ovom podneblju jeste i to što bi politički uticaj mogao da im se smanji zbog izlaska iz Evropske unije. Britanska služba ima tesne veze sa obaveštajnom agencijom BiH, što je dospelo u javnost nakon izbijanja afere sa prisluškivanjem Milorada Dodika, ali preko njega i ključnih ljudi Srbije, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića.

Osim na pitanje odnosa prema Moskvi i Zapadu i pokušaje da se Srbija privuče na jednu od ove dve sukobljene strane, interesovanje stranih agenata usmereno je i na rešavanje problema Kosova i Metohije.