U DEMOKRATSKOJ stranci u sredu je počelo skupljanje potpisa sa zahtevom lideru Zoranu Lutovcu da se na sledećem Glavnom odboru, koji treba da bude održan do 13. decembra, zakaže izborna skupština ujedinjenih demokrata, saznaju "Novosti".

U slučaju da Lutovac ne uvrsti ovu tačku u dnevni red GO, struja koja je već dugo nezadovoljna politikom koju vodi vrh stranke, uskratiće mu kvorum, što je prvi korak ka tome da mu se izglasa nepoverenje.

Pročitajte još: Ponovo varnice u opoziciji i pretnje Veselinovića Bakiću: „Biće još kandidata da ih narod "juri po ulicama". Neke sa posebnim žarom!“

U zahtevu koji je, kako tvrde naši izvori, već podržao veliki broj funkcionera i članova DS, traži se da se skupština "DS ujedinjena" održi najkasnije mesec dana od sednice Glavnog odbora, znači, do polovine januara.

Inicijativa je zvanično potekla od Beogradskog odbora DS i na nju je u internoj komunikaciji sa članovima GO oštro reagovao jedan od najbližih saradnika Lutovca, sekretar stranke Goran Jaić. On im je poručio da ta inicijativa nije zvanična, da je "nepotrebna i diskutabilna" i da je zanemare.

Pročitajte još: Nova struja stiže u srpsku opoziciju: Ko stoji iza “Deklaracije 21” i šta su njihovi ciljevi

Sagovornici "Novosti" kažu da je sve više onih koji zameraju Lutovcu što se ni osam meseci od kada je sa liderima SDS Borisom Tadićem i "Zajedno za Srbiju" Nebojšom Zelenovićem potpisao deklaraciju o ujedinjenju po tom pitanju nije ništa radilo. Oni upiru prstom u Zelenovića kao glavnog kočničara ujedinjenja, odnosno u Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde, kojem ne odgovara jaka grupacija u okviru Saveza za Srbiju.

Osim što su nezadovoljni Lutovčevom pasivnošću, koji je, kako kažu, dozvolio da DS bude potpuno nevidljiv u SzS, demokrate od svog šefa traže i odgovore gde je nestalo 200.000 evra koje je stranci uplatio Đilas. Prema nekim tvrdnjama, taj novac su neki od najbližih saradnika Lutovca ispumpali iz stranke i njemu se gubi svaki trag.

ODBORI

LOKALNI odbori DS i SDS uveliko su počeli sami da se ujedinjuju u zajedničke političke organizacije i to su dosad uradile ispostave ovih stranaka na Vračaru i u Vrbasu. Kako saznajemo, u utorak je došlo do spajanja "filijala" DS i SDS na Novom Beogradu, a očekuje se da to u narednim danima učine i odbori na Paliluli.