DEKLARACIJA o budućnosti moderne evropske Srbije nesumnjivo jeste politička akcija, ali sam čin ne znači nužno i organizovanje u stranačkom smislu, shvaćenom na uobičajen način.

Ovako jedan od osnivača organizacije "Srbija 21" i inicijatora deklaracije Bojan Đurić objašnjava nameru koja stoji iza dokumenta koji je u delu javnosti protumačen kao stvaranje alternative opozicionom SzS.

Deklaracija bi trebalo da bude predstavljena u subotu, a o njoj će, između ostalih, govoriti poslanice DS Gordana Čomić, Nataša Vučković i Vesna Marjanović, funkcioneri SDS Nenad Konstantinović i Marko Đurišić, Nove stranke, Aris Movsesijan i PSG, Petar Miletić. Spisak govornika, među kojima mnogi važe sa čvrste zagovornike evropskog puta, protivnike zamrznutog konflikta na KiM, ali su i skeptični po pitanju bojkota izbora, probudio je spekulacije da se radi o okupljanju opozicionara koji se zalažu za drugačiji put od SzS predvođenog Đilasovom Strankom slobode i pravde.


Pročitajte i: Da li se okuplja novi opozicioni pokret: Nezadovoljnici prave alternativu SzS?- "Srbija 21" je inicirala kreiranje i definisanje Deklaracije o budućnosti moderne evropske Srbije kao stratešku stvar, mnogo više nego kao kratkoročni projekat. Suština je u tome što mislimo da je, posebno u momentu kada je i EU u unutrašnjim izazovima, izuzetno važno reafirmisati u Srbiji snažno političko, ali i šire društveno opredeljenje za neodustajanje od integracije Srbije u punopravno članstvo Unije - objašnjava Đurić.

On kaže da će Deklaraciju predstaviti sa ljudima "čije iskustvo, biografije, opredeljenja govore o tome da su evropskoj ideji privrženi".

Branko Miljuš, iz SSP, rekao je da ne zna šta piše u dokumentu:

- Mislim da tu nema nikakvih problema i da DS kao jedan od osnivača SzS, čvrsto stoji na stanovištu da će bojkotovati Vučićeve lažne izbore.


UGROŽAVANjE INTERESA

U DEKLARACIJI stoji da će se "relativizacija važnosti evropskih integracija smatrati ugrožavanjem nacionalnih interesa":

- Zaustavljanje, usporavanje ili produžavanje evropskih integracija, iz unutrašnjih ili međunarodnih razloga, bio bi trijumf neprijatelja Srbije - neprijatelja demokratije, protivnika reformi, zagovornika nerešenih problema u regionu.