Evropska unija i Srbija potpisale su danas u Briselu sporazum o saradnji u upravljanju granicama.

Sporazum će omogućiti pripadnicima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) da pomažu Srbiji u upravljanju granicama, sprovode zajedničke operacije i razmeštaju svoje timove u oblastima gde se Srbija graniči sa EU, navodi se u Evropskoj komisiji.


Sporazum su u ime EU potpisali komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos i finska ministarka unutrašnjih poslova Marija Ohisalo, a u ime Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.


PROČITAJTE JOŠ -
Kritikuju Slovence, a Srbiji rade isto: Politika blokada neće rešiti sporove

Komesar Avramopulos tom prilikom zahvalio je Srbiji na naporima i opredeljenju da obezbedi blisku saradnju sa EU u oblasti upravljanja granicama i migracijima.

"Sporazum koji smo potpisali dalje jača naše odnose s partnerima na Zapadnom Balkanu i približava naše susede EU”, izjavio je Avrampulos.


Finska ministarka Marija Ohisalo ocenjuje da je saradnja s partnerima sa Zapadnog Balkana ključna za uspešno obezbeđivanje zajedničkih granica.


Ovim sporazumom, Fronteks će biti u mogućnosti da koordiniše operativnu saradnju zemalja članica EU i Srbije i obezbedi neophodnu podršku i ekspertizu”, zaključila je Ohisalo.

EU i Srbija zaključile su pregovore o saradnji u upravljanju granicama u avgustu prošle godine, a u septembru su komesar Avramopulos i ministar Stefanović parafirali nacrt sporazuma.


Savet EU je sporazum o saradnji sa Srbijom odobrio u januaru 2019. godine.


Da bi stupio na snagu Sporazum mora biti odboren i od strane Evropskog parlamenta, navode u Briselu.


EU je već potpisala slične sporazume o saradnji Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu sa Albanijom i Crnom Gorom. Trenutno se čeka finalizacija sporazuma sa BiH i Severnom Makedonijom.