Francuska strategija proširenja EU: Prijem u sedam etapa, pitanje KiM u poslednjoj!

G. ČVOROVIĆ

ponedeljak, 18. 11. 2019. u 22:02

Француска стратегија проширења ЕУ: Пријем у седам етапа, питање КиМ у последњој!

AP Photo Francisco Seco

Francuska uputila Briselu nezvanični dokument koji na drugačiji način predviđa pristup zemalja kandidata člansvu u EU: Članstvo bi se sticalo postepeno, u sedam faza, a ne po poglavljima

BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA

PRISTUP zemalja kandidata članstvu u EU trebalo bi uskoro drastično da se promeni na osnovu predloga zvaničnog Pariza, koji će se u utorak naći pred resornim ministrima na savetu za opšte poslove u Briselu. Među tim novinama u nezvaničnom dokumentu u koji su "Novosti" imale uvid je i grupisanje dosadašnjih 35 poglavlja u sedam gradualnih paketa.

Tako bi se članstvo, praktično, sticalo postepeno, u sedam faza, a ne po poglavljima, kako je to bilo protumačeno prethodnih dana. Konkretno, Pariz predlaže da u prvu grupu uđu poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i njih bi trebalo kao i dosad ispunjavati čitavim tokom pristupnog procesa.


PROČITAJTE JOŠ:
Kako je izgledao predsednikov prvi dan na poslu nakon izlaska iz bolnice i koji su mu državnici poželeli brz oporavak

S druge strane, poglavlje 35, koje se odnosi na ostala pitanja, a u našem slučaju na Kosovo i Metohiju, ušlo bi tek u poslednju, sedmu grupu, i rešavalo bi se neposredno pre samog punopravnog članstva. Ranije je bilo predviđeno da napredak u ovom poglavlju takođe prati ceo proces. Stadijum 2 obuhvata poglavlja 14, 15, 21, 22, 25, 26 i 27, a odnosi se na obrazovanje, istraživanje, mlade, kulturu, sport, okolinu, transport, telekomunikacije i energiju. Čim bi se otvorila i zatvorila navedena poglavlja, kandidati bi, na primer, mogli odmah da koriste evropske programe kao što su Erazmus plus, Horizon i Lajf plus i da imaju konkretne koristi i pre punopravnog članstva u evropskom istraživačkom prostoru i transevropskim mrežama.

U 3. grupi su poglavlja 5, 7, 8, 19, 20 i 28 koja se tiču zapošljavanja, socijalne politike, zdravstva, zaštite potrošača i konkurentnosti.

U četvrtom stadijumu su ekonomski i finansijski poslovi s oblastima 4, 9, 16, 17, 18 i 32, a u petoj - unutrašnje tržište, poljoprivreda i ribolov s poglavljima 1, 2, 3, 6, 10, 11, 12, 13 i 29, što, na primer, otvara vrata carinske unije. Faza 6 obuhvata spoljne poslove s oblastima 30 i 31, kada ćemo morati da uskladimo, na primer, naše odnose s Rusijom, a faza 7 - poglavlja 33, 34 i 35.


PROČITAJTE JOŠ:
Pad lažne države Kosovo: Koji "stolar" će im sklepati stolicu u UN?

PRIMENA OD 2020.

Francuska ističe da se evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana ne dovodi u pitanje, a predlaže da novi sistem zaživi već od januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

zaliv.net

18.11.2019. 22:32

Aha zato spremaju izmenu propisa oko referenduma da ne treba izlaznost od 50%, spramaju nas ovi nasi lepo i lagano na prodaju dela nase teritorije. Narode probudi se!

Mija Pećanac

18.11.2019. 23:08

Opet priče za malu decu , Srbija treba da se drži Kine i Rusije ,Evropa je propala stvar.

Ruben

18.11.2019. 23:14

Sest etapa vazelina..... pa na kraju Rocco Siffredi!!!.....to bi i za Jecu sto peva o Sodomi bilo previse.