STAVOVE ratnog zločinca, doskorašnjeg premijera takozvane države Kosovo o tome da je demarkaciona linija sa Crnom Gorom "povučena" na štetu kosmetske strane, deli i predsednik pokreta "Samoopredeljenje", Aljbin Kurti, koji sebe već vidi na premijerskoj funkciji.

Boraveći nedavno u Tuzima, Kurti je u poverljivom razgovoru sa albanskim političarima iz Crne Gore govorio o tome, da je "prethodna kosovska vlast, umesto demarkacije granice sa Crnom Gorom, postavila novu granicu sa kojom je Kosovo izgubilo 8.200 hektara zemlje".

- Grešku je napravila naša komisija, koja umesto da se oslonila na geografske mape i granice obe federalne jedinice iz Ustava Jugoslavije 1974, ona je u obzir uzela samo katastarske knjige, pri čemu je teret dokazivanja pao isključivo na našu stranu. Time je Kosovu učinjena velika šteta - kazao je Kurti crnogorskim medijima.

On je napomenuo da želi "čim preuzme dužnost novog premijera, da se sastane sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, sa vlastima u Podgorici i vidi šta se može uraditi".

- Razmotrićemo mogućnosti i potruditi se da u ovom dogovoru ne bude gubitnika. Verujem da ću naići na razumevanje druge strane. Uostalom, imamo sporazum između predsednika Tačija i Filipa Vujanovića od 16. februara 2018. o korekciji demarkacije, koji nam u tome može pomoći - kazao je Kurti, koji je tako još jednom crnogorskoj javnosti ukazao na činjenicu da su crnogorske vlasti "muljale" sa teritorijom države, kao da je njihova prćija, i to posle sklapanja međunarodnih sporazuma.

To je sredinom i krajem minulog leta svojim izjavama predočavao i Ramuš Haradinaj, pričajući o "dogovoru sa crnogorskim državnicima o korekciji demarkaciona linije", kao da je to već gotova stvar. Ćutanje zvanične Podgorice samo je podgrejavalo ovakve sumnje.

Podsećanja radi, "Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i republike Kosovo", potpisan je u Beču 26. avgusta 2015. godine. U Skupštini Crne Gore ratifikovan je 28. decembra 2015. godine, a u Skupštini "republike Kosovo" posle silnih skandala zbog čega je Kurti i hapšen, 30. maja 2018. godine, nakon čega je Sporazum stupio na snagu 4. juna 2018. godine.


Pročitajte još: Kurti "predlaže": Reciprocitet umesto "mini Šengen"


Pre nekoliko godina, Aljbin Kurti je sa grupom poslanika ušao osam kilometara u teritoriju Crne Gore, počupali su i pobacali oznake i nove granice "uspostavili" pobadanjem kosovskih tabli duboko na teritoriji Crne Gore, dok je policija mirno posmatrala nečuveno divljanje.

NE DAJU NI STOPU

PRETENZIJE na veličku Bjeluhu i Čakor su opasna stvar. Dobri komšijski odnosi neguju se, prvenstveno, poštovanjem međe. To je nepisani zakon i kod Veličana i Albanaca, osobito Rugovaca. Čakor je Istočni Lovćen Crne Gore i Albanci mogu da zaborave san o granici na njemu - kaže, za "Novosti", predsednik Zavičajnog udruženja "Klub Velika", Gojko Knežević. - Brine ćutanje crnogorskih zvaničnika, ali, naši preci su Čakor vekovima branili i odbranili od raznih zavojevača, pa i predaka Kurtija i Haradinaja i sličnih. Ni mi potomci vekovnih graničara nećemo dozvoliti otimanje ni stope veličke teritorije, a verujemo i da će se Vlada dosledno držati ustavne obaveze.