Ministar Vulin: Niste naši kolonijalni gospodari, molim EU da se uzdrži od zapaljivih izjava

Tanjug

16. 11. 2019. u 13:33

Министар Вулин: Нисте наши колонијални господари, молим ЕУ да се уздржи од запаљивих изјава

Foto Tanjug / Tanja Valić

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je neopravdano izjednačavanje Srbije i tzv. Kosova i pozvao zvaničnike Evropske unije da to više ne čine

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je neopravdano izjednačavanje Srbije i tzv. Kosova i pozvao zvaničnike Evropske unije da to više ne čine.

"Slušali smo (portparolku EU) Maju Kocijančič koja povodom najnovijih budalaština koje izgovara Aljbin Kurti, koji još nije ni izabran za (kosovskom) premijera a ponaša se kao da je šef "velike Albanije", kaže da poziva i Srbiju i "Kosovo", kao da možemo da budemo izjednačeni, da se i jedni i drugi uzdrže od izjava. Evo, ja javno pozivam Maju Kocijančič i Evropsku uniju da se uzdrže od izjava kada je u pitanju i Srbija i pregovori koje vodimo s Kosovom i Metohijom", poručio je Vulin danas u jutarnjem programu RTV Pink.

PROČITAJTE JOŠ - EU poručuje Kurtiju i Mustafi: Ne provocirajte izjavama o reciprocitetu

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je ocenio i da je Evropska unija jasno poručila je ne interesuje perspektiva ovog prostora.

"Vrlo jasno su nam poručili da ne mogu ni da nam kažu ili da daju odgovor na pitanje (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića da li nas želite ili ne, da li smo vam potrebni u Evropskoj uniji ili ne, i kada smo vam potrebni. Bili su veoma jasni", rekao je Vulin.

On je ocenio da su rekli da ne znaju koja je perspektiva ovih prostora, da ne znaju da li će proširenje biti moguće.

PROČITAJTE JOŠ - Nastavak dijaloga kad Priština ukine takse: Vučić se obratio nakon sastanka sa Makronom i Tačijem

"Prema tome, molim vas uzdržite se od izjava po pitanju Srbije, po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji, bavite se svojim problemima, završite unutrašnje reforme, obavestite nas kako ste prošli, a nas ostavite na miru. Uzdržite se da se mešate u naše odnose", istakao je ministar odbrane.

On se osvrnuo i na izjavu zvaničnice Evropskog parlamenta Tanje Fajon da zemlje kada postanu članice EU moraju da imaju istovetnu politiku kao i ostale zemlje članice.

"To i nije baš tačno, evo pitajte Kipar da li priznaje "Kosovo". Pitajte, recimo, Hrvatsku da li priznaje "Kosovo". Priznaćete da te dve zemlje ne misle isto. Pet zemalja Evropske unije ne priznaje "Kosovo" i pitamo se kako su to oni uskladili politiku. Podsetio bih gospođe Kocijančič i Fajon da mi nismo članice Evropske unije, nismo članice vašom voljom", rekao je Vulin.

On je istakao da EU ne može nametati Srbiji svoja pravila kojih se ni sama ne drži.

"Naučite već jednom - niste naši kolonijalni gospodari. Hvala vam na velikoj brizi koju pokazujete prema nama, mi to veoma poštujemo. Pustite nas, uzdržite se od takvih izjava. Molim ih da se uzdrže od zapaljivih izjava, kako to oni vole da kažu", poručio je ministar Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Miso.Pec

16.11.2019. 17:46

Dobar odgovor Vulina ovoj gospodi iz EU,ali moramo da priznamo da smo i sami od dvehiljadite godine pa na ovamo doprineli ovom nepoštovanju od strane zapada iz razloga što smo i previše popustali na pritiske zapada na štetu nas samih a posebno po pitanju Kosova i Metohije.

Miki-Zg

16.11.2019. 18:02

Zanimljivo da su Maja Kocijančić i Tanja Fajon Slovenke ,jedne minorne države u EU koju je Srbin oslobodio 1918. da nisu sluge Austrije ,Italije i koji su 45. god .u SFRJ živjeli na srpskoj grbači ,a i sada dijele lekciji Srbiji .

Bravo

16.11.2019. 18:23

Vulin i Dacic znaju najbolje da im spuste ali onako kulturno na jedan akademski nacin.