Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je pokazao da je državnik, a da su oni koji su u Hrvatskoj vodili hajku protiv njega politikanti, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je, komentarišući Vučićevu odluku da ne ode na kongres evropskih narodnih partija koji se sledeće sedmice održava u Zagrebu, za TV Pink rekao da "Hrvati ni prema jednom srpskom političaru, čak ni u vreme rata, nisu imali takav odnos mržnje i straha kao prema Aleksandru Vučiću".

Vulin je rekao da je načinom na koji je Vučić odgovorio na hajku koja se vodila protiv njega, pokazao kakvi su licemeri u vlasti i u opoziciji u Hrvatskoj.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić odlučio da ne ide u Zagreb da ne bi otežao položaj Srba, ali veruje da će napadi na njega biti nastavljeni

Kako je ocenio, nema nikakve razlike u odnosu prema Srbiji između deklarisanih ustaša i onih koji se pretvaraju da su umereni političari.

Hrvatski premijer "Andrej Plenković koji je trebalo da bude domaćin Vučiću proveo je sve vreme ovog sveta pravdajući se zašto je Vučić pozvan i objašanjavao da ga nije on pozvao, nego neko drugi", rekao je Vulin.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Odluka Vučića da ne ide u Zagreb je ispravna, Srbija da je bila domaćin, drugačije bi postupila

Ministar smatra da se takvo ponašanje ne može objasniti drugačije osim mržnjom i kompleksima kada je u pitanju odnos prema Srbiji i Srbima, a posebno prema Aleksandru Vučiću.

"Ni prema jednom srpskom političaru, ni u vreme rata, Hrvati nisu imali takav odnos mržnje i straha kao prema Aleksandru Vučiću. Napravili su takvu hajku da su ga unapred optužili za svako zlo koje će se desiti Srbima", naveo je Vulin.

Na konstataciju da su u Hrvatskoj sa oduševljenjem dočekali odluku predsednika Vučića da ne dođe u Zagreb, Vulin je ocenio da je za hrvatske političare to bilo olakšanje, jer, kako je rekao, "oni znaju da bi na kongresu govorio slobodan Srbin koji bi im jasno rekao da se "Oluja" (hrvatska vojno-pollicijska akcija 1995) nikad više neće ponoviti i mirno ponudio" život u miru.

Vulin smata da Hrvati ne mogu da prihvate slobodnog Srbina koji ima hrabrosti da gradi dobrosusedske odnose sa Hrvatskom i da bi voleli da je na čelu Srbije neko s kim nema razgovora i ko nije tako politički mudar.

"Boje se Vučića, meni je žao što neće otići. Kad bi otišao, u Hrvatskoj bismo videli nekontrolisani ustaški bes i ceo svet bi mogao da vide fašiste koji bi pokazivali ustaške simbole. Ustaše ne mogu da oproste Vučićevom ocu što je u majčinoj utrobi pobegao od njihove kame", rekao je Vulin.

Komentarišući to što se u hrvatskoj javnosti napadaju Srbija i srpska vojska zbog spomen-ploče generalu Mladenu Bratiću u kasarni u Novom Sadu, Vulin je kazao da je postavljeno spomen-obeležje generalu JNA koji je poginuo braneći zemlju kojoj se zakleo.

"Kada je poginuo, on je bio general jedine međunarodno priznate armije, tada Hrvatska nije bila priznata kao država. To je bio klasičan građanski rat u kojem se jedina priznata vojska borila protiv separatista", rekao je Vulin.

Odbacio je kao neopravdane kritike koje su pojedine države regiona uputile Srbiji zbog nabavke ruskog PVO sistema Pancir i održavanja vežbe sa pripadnicima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, koji su za tu vežbu u Srbiju dopremili i sistem S-400.

"Srbija je možda jedina zemlja u okruženju koja nema teritorijalnih pretenzija ni bilo kakvih drugih prema susedima. Vučić je jedini slobodan balkanski lider, a onda jedini balkanski lider koji iskreno pokušava da sprovede politiku mira i pomirenja na ovim prostorima", ocenio je Vulin.

Komentarišući poziv Vojsci Srbije da učestvuje na Paradi pobede naredne godine u Moskvi, Vulin je upitao "ko će da bude na Crvenom trgu ako ne potomci pobednika".

"Prošla su vremena kada je Stjepan Mesić odlazio u Moskvu i tamo se predstavljao kao antifašista. Naši preci su nas upisali u bolju deo čovečanstva, a mi se odatle nećemo ispisati", rekao je ministar.