Delegacija Srpske liste tokom posete Nemačkom Parlamentu razgovarala sa savetnikom Angele Merkel

D. Zečević

15. 11. 2019. u 15:35

Делегација Српске листе током посете Немачком Парламенту разговарала са саветником Ангеле Меркел
Sagovornici su političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta čestitali pobedu Srpske liste na izborima
Tokom dodnevne posete Nemačkoj delegacija Srpske liste koju čine Goran Rakić predsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić potpredsednik i Bratislav Nikolić član predsedništva, najpre se u Bundestagu (Parlamentu Nemačke) sastala sa više poslanika, da bi nakon toga u zgradi Kancelarke Nemačke razgovarali sa savetnikom Angele Merkel, Matiasom Lutenbergom.

PROČITAJTE JOŠ -
Vučić sa Čajkom o saradnji u oblasti pravosuđa

Kako se ističe u saopštenju ove liste, s
agovornici su političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta čestitali pobedu Srpske liste na izborima i izrazili očekivanje da će ubrzo nakon formiranja nove Vlade u Prištini doći do odluka koje će doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

JEVTIĆ SA GRENELOM Sastankom koji je trajao oko sat vremena a koji je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić imao sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i ambasadorom SAD u Berlinu, Ričardom Grenelom, završena je dvodnevna poseta delegacije Srpske liste Berlinu.
-
Matias Lutenberg je nedvosmisleno istakao da su očekivanja kancelarke Angele Merkel takva da se uz puno poštovanje zakonskih okvira poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica i da upravo Vlada treba da radi u interesu svih građana, i većinskog i nevećinskih naroda. Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u Vladi nisu prioritet posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim - navode iz Srpske liste i dodaju da je predsednik liste Goran Rakić svojim sagovornicima naglasio da odbijanje razgovora sa jedinim legalno i legitimno izabranim predstavnicima Srba sa Kosmeta, nedostatak poštovanja prava Srba i oštra retorika pojedinih albanskih lidera ne doprinose stabilnosti odnosno da dodatno jačaju nepoverenje među narodima na Kosmetu.

Inače, d
rugog dana posete Berlinu politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije razgovarali su u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke sa specijalnom izaslanicom i direktorkom Odeljenja ovog ministarstva za jugoistočnu Evropu, Suzanom Šutc. Uz ocenu da je neophodno raditi na procesima koji će doprineti stabilnosti i razvoju ekonomije, na sastanku je zaključeno da je potrebno da svi daju svoj doprinos tim ciljevima. I na ovom sastanku je ponovljeno da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

Predstavnici Srpske liste su u tom smislu istakli da je politička hrabrost i odlučnost koju pokazuje predsednik Aleksandar Vučić nešto što je potrebno da postoji i kod albanskih političara kako bi se omogućilo rešavanje problema između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije