Tokom dodnevne posete Nemačkoj delegacija Srpske liste koju čine Goran Rakić predsednik Srpske liste, Dalibor Jevtić potpredsednik i Bratislav Nikolić član predsedništva, najpre se u Bundestagu (Parlamentu Nemačke) sastala sa više poslanika, da bi nakon toga u zgradi Kancelarke Nemačke razgovarali sa savetnikom Angele Merkel, Matiasom Lutenbergom.

PROČITAJTE JOŠ -
Vučić sa Čajkom o saradnji u oblasti pravosuđa

Kako se ističe u saopštenju ove liste, s
agovornici su političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta čestitali pobedu Srpske liste na izborima i izrazili očekivanje da će ubrzo nakon formiranja nove Vlade u Prištini doći do odluka koje će doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

JEVTIĆ SA GRENELOM Sastankom koji je trajao oko sat vremena a koji je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić imao sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i ambasadorom SAD u Berlinu, Ričardom Grenelom, završena je dvodnevna poseta delegacije Srpske liste Berlinu.
-
Matias Lutenberg je nedvosmisleno istakao da su očekivanja kancelarke Angele Merkel takva da se uz puno poštovanje zakonskih okvira poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica i da upravo Vlada treba da radi u interesu svih građana, i većinskog i nevećinskih naroda. Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u Vladi nisu prioritet posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim - navode iz Srpske liste i dodaju da je predsednik liste Goran Rakić svojim sagovornicima naglasio da odbijanje razgovora sa jedinim legalno i legitimno izabranim predstavnicima Srba sa Kosmeta, nedostatak poštovanja prava Srba i oštra retorika pojedinih albanskih lidera ne doprinose stabilnosti odnosno da dodatno jačaju nepoverenje među narodima na Kosmetu.

Inače, d
rugog dana posete Berlinu politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije razgovarali su u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke sa specijalnom izaslanicom i direktorkom Odeljenja ovog ministarstva za jugoistočnu Evropu, Suzanom Šutc. Uz ocenu da je neophodno raditi na procesima koji će doprineti stabilnosti i razvoju ekonomije, na sastanku je zaključeno da je potrebno da svi daju svoj doprinos tim ciljevima. I na ovom sastanku je ponovljeno da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

Predstavnici Srpske liste su u tom smislu istakli da je politička hrabrost i odlučnost koju pokazuje predsednik Aleksandar Vučić nešto što je potrebno da postoji i kod albanskih političara kako bi se omogućilo rešavanje problema između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine.