Druga runda dijaloga predstavnika vlasti i opozicije: I nadzorni odbor u kontroli

S. S. R.

petak, 15. 11. 2019. u 10:58

Друга рунда дијалога представника власти и опозиције: И надзорни одбор у контроли

Predstavnici EP dolaze na sastanak u parlament Foto Tanjug/R.Prelić

Posrednici iz EP odvojeno sa SzS. Razmatrano šta je urađeno od oktobra

POZIVAMO vladajuću koaliciju da više ne gubi vreme i počne sprovođenje reforme, a opoziciju koja bojkotuje Skupštinu da se vrati u parlament i uključi u dijalog.

Ovo je u petak posle završene druge runde o reformi izbornog procesa "pod kapom" Brisela u parlamentu, izjavila šefica delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, Tanja Fajon.

Ona je dodala "da su stigli novi predlozi od svih aktera, ali da sat otkucava".

Pre razgovora u parlamentu na koji su došli predstavnici vlasti, dok je opozicija bila okrnjena, bez Saveza za Srbiju, DSS i SRS, evropska delegacija sastala se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da je na "produktivnom sastanku sa Vučićem, dogovoreno je da se izaberu po formuli '3+1' novi članovi REM, da se usvoji propis zasnovan na najboljoj evropskoj praksi za javne emitere, kako bi se obezbedio fer pristup i izveštavanje tokom izborne kampanje, i da se uspostavi nadzorni odbor u Narodnoj skupštini koji bi pratio sprovođenje svih obaveza koje se odnose na izbore".


PROČITAJTE JOŠ:Na izborni start po istim pravilima, nastavak dijaloga o izborima sredinom novembra

- Ovi koraci i obaveze iz zaključaka sa međustranačkog dijaloga treba da se ostvare pre naše naredne runde dijaloga. Od prve runde ostvaren je ograničen napredak. Vladajuća koalicija i opozicija moraju da preduzmu korak napred - da se pomere od svojih početnih stavova - objasnio je Bilčik.

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je uoči sastanka da pomeranja izbora neće biti, a posle druge runde je poručila:

- Dijalog u parlamentu ističe važnost Skupštine kao mesta za razgovor o važnim reformama koje su neophodne za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora.

Na sastanku u zakonodavnom domu moglo se čuti da je ostvaren napredak u pogledu obuke službenika koji rade na Jedinstvenom biračkom spisku, i na novom internet-sajtu za informisanje građana.

Inače, predstavnici EU sastali su se sa liderima Saveza za Srbiju, koji su najavili bojkot izbora, u četvrtak veče i u petak na radnom doručku.


ZADACI DO DECEMBRA

NOVA, treća runda razgovora biće održana 12. i 13. decembra. Do tada treba da budu usvojeni svi zakonski akti koje je Vlada najavila u vezi sa izbornom reformom. Oni se, između ostalog, odnose na funkcionersku kampanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije