NADAM se da će poseta imati pozitivan efekat na trenutnu političku situaciju u Srbiji. Tokom boravka u Beogradu radiću na pronalasku rešenja koje bi zadovoljilo obe strane i omogućilo normalno dalje odvijanje svih političkih procesa.


PROČITAJTE JOŠ - Stefanović: Afera o trgovini oružjem montruozna laž opozicije, Spreman sam da odgovaram na sva pitanja


Tako Tanja Fajon, predsedavajuća Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom, za "Novosti", odgovara na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka u Skupštini Srbije, gde će kao deo delegacije EP posredovati tokom druge runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

*Jesu li su za vas prihvatljivi najpre odvojeni razgovori sa predstavnicima vlasti i opozicije, a zatim i zajednički?

- Mislim da je takav način komunikacije vrlo dobar za početak pregovora.Kroz takve razgovore biće prilike da obe strane iskažu mišljenje povodom trenutne situacije i iznesu probleme koje imaju. Potom, kroz zajedničke razgovore, postojaće prilika da se nađe rešenje koje bi obe strane prihvatile i koje bi dovelo do normalnog odvijanja izbora i povratka opozicije u parlament.

*Da li je Skupština Srbije pravo mesto za dijalog?

- Parlament kao jedna od najvažnijih demokratskih institucija je svakako najpogodnije mesto za dijalog. Kao institucija do koje se stiže izborima, to je i jedino mesto koje daje legitimitet svim stranama da iskažu svoje mišljenje.

*Koliko je izborno zakonodavstvo Srbije usklađeno sa pravnim tekovinama EU?

- Iako postoji napredak u nekim poljima, trenutno izborno zakonodavstvo nije usklađeno sa zahtevama izborne posmatračke misije OEBS. Ne samo da nije usklađeno, problem je i implementacija.Prvenstveno, medijska zastupljenost svih strana nije jednaka. To predstavlja veliki problem jer je sloboda medija jedna od glavnih stavki pravne države i države koja stremi ka članstvu u EU. Takođe, bitno je imati jasniju strukturu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja.

*Vlast, ipak, ističe da su i prethodni izbori bili po istim zakonskim uslovima...

- Primetno je da obe strane imaju drugačije stavove što se tiče izbora. Ne bih se u potpunosti složila sa stavom vlasti, upravo zbog toga što prošle izbore opozicija nije bojkotovala.


MISIJA MOŽDA I NA IZBORIMA

A HOĆE li Evropski parlament poslati misiju da prati izbore?

- Još ništa nije odlučeno, ali postoje velike šanse da EP pošalje misiju. Srbija je kandidat za članstvo i baš zbog toga EP posvećuje posebnu pažnju trenutnoj situaciji i izborima u Srbiji. Takođe, prvenstveno je potrebno da Srbija zatraži prisustvo misije kako bi kasnije to uopšte bilo izvodljivo.