FUNKCIONER koji u izbornu kampanju krene službenim automobilom biće kažnjen iznosom od 100.000 do 150.000 dinara. Od ovoga se izuzimaju samo oni koji imaju danonoćnu zaštitu. Ista kazna je predviđena i ukoliko se, recimo, partijski skup održi u školi ili ako se propaganda obavlja preko javnih preduzeća.


PROČITAJTE JOŠ - Stefanović: Afera o trgovini oružjem montruozna laž opozicije, Spreman sam da odgovaram na sva pitanja


Ovo predviđaju predlozi izmena zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i o sprečavanju korupcije, koje je usvojila Vlada, a u sklopu mera za poboljšanje izbornih uslova. U aktima se uvodi novi pojam - "javni resurs", pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i drugo dobro koje je u javnoj svojini i koje koriste državne, pokrajinske i lokalne institucije.

- Uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka - objašnjavaju u Vladi.

Kako nam je rekao Milan Antonijević, iz Fondacije za otvoreno društvo, predložene kazne nisu velike, a zabrana funkcionerske kampanje postoji u zakonima, ali nije poštovana, a sada su neke stvari preciznije:

- Dobro je što je uveden pojam javni resurs.

Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija" objašnjava, za "Novosti", da zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje:

- To je pre svega vođenje "funkcionerske kampanje" tj. situacije gde se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore.