KANDIDAT za evropskog komesara za proširenje Mađar Oliver Varhelji poručio je juče, tokom saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope, da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU i da na kraju svog petogodišnjeg mandata, između ostalog, vidi Srbiju spremnu za ulazak u EU.

On se založio za to da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da se uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.


PROČITAJTE JOŠ - Aleksandra Tomić o incidentu u Strazburu: Sednicu izlobirali, „ambasadorku Kosova" izmislili


- Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Đozeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini - naglasio je Varhelji, koji želi da se održi i ubrza napredak zemalja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naglasio je da će fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključnim EU oblastima i pre ulaska u samo članstvo, kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika. Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efikasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme:

- EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenjem Unije. EU perspektiva Zapadnog Balkana je nepromenjena i ja ću se za to boriti.

On je najavio da će se, ukoliko bude izabran, odmah angažovati sa zemljama EU koje imaju "rezerve" kad je u pitanju efikasnost procesa proširenja. Prema njegovim rečima, u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma na putu ka članstvu u EU, doći će do suspenzije od pretpristupnih fondova.


TIM OD SLEDEĆEG MESECA

OSIM Varheljija, pred poslanicima EP juče su "saslušani" i kandidati za komesara za transport - Rumunka Adina Valean, i za jedinstveno tržište i industriju - Francuz Tjeri Breton. Novi saziv Evropske komisije, na čelu sa Ursulom fon der Lajen, trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra.