NEKADA manje može da bude veće, kažu mudri ljudi. Pa kad Zapadnom Balkanu ozbiljno usporavaju prijem u veliku EU, onda je i "mali šengen", koji za početak treba da uključi Beograd, Skoplje i Tiranu, a kasnije i ostale, veći i bolji od praznih obećanja.

Dežurni kritičari zameraju da se tako stvara nova mala Jugoslavija. A šta je bilo loše u tome što su radnici iz Prokuplja u vreme SFRJ mogli da rade u Skoplju, a kamioni iz Kumanova nisu čekali u kilometarski dugim redovima da bi preskočili barijeru na putu do Beograda, imajući u vidu da je ceo projekat osmišljen tako da se u našem regionu lakše kreću ljudi, kapital i roba?


PROČITAJTE JOŠ - Pariz pokušava da ubedi Prištinu i Podgoricu: Važna pomoć Makrona oko "mini šengena"


Kažu neki dušebrižnici da se time, navodno, stvara i "velika Albanija". Neće biti, ako se baš oko toga spore Tirana i Priština. Jedni hoće, drugi neće. Zna se i zašto se protivi garnitura u Prištini - jer bi im onda pale takse. A kad budu jednom pristali, onda će istovremeno mnogo bleđa biti i administrativna linija na Jarinju.

Bliži toj ideji od Prištine su trenutno u Sarajevu, gde ipak uviđaju da ne mogu da ostanu sami. Kada se i oni budu odvažili na taj korak, što je sve realnije, to će još više ispraviti krivu Drinu i spojiti Srbe s obe obale. Neće, tako, biti ni "velike Albanije", ni "velike Srbije", već "malog šengena".

Uvek je dobro kada padaju granice, one koje ne dovode državu u pitanje, već uklanjaju administrativne rampe. Eto prilike da ne gubimo vreme dok se EU ne reformiše i da se malo ukrupnimo, tim pre što ovu inicijativu podržava i Brisel.

Upućeni su govorili da bi bivša Jugoslavija, da je opstala i nije se raspala u krvi, bila davno, tako celovita, primljena u EU. Pa kad već nisu primili veliku Jugoslaviju, neka prime "mali šengen". Ionako nam ne daju drugi izbor.