Aleksandra Tomić o incidentu u Strazburu: Sednicu izlobirali, „ambasadorku Kosova izmislili

V. N.

14. 11. 2019. u 19:33

Александра Томић о инциденту у Стразбуру: Седницу излобирали, „амбасадорку Косова измислили

Foto: Arhiva VN

Prema rečima Tomićeve, očigledno je da je sednica unapred bila izlobirana, ali da ni to nije bilo dovoljno
PREDSEDNICA komiteta Rija Oumen uvela je u salu Mimozu Lihaj, predstavljajući je kao "ambasadorku Kosova", na šta smo mi proceduralno ukazali da ambasadorka ne postoji i da nema akreditaciju i da se time krši statusna neutralnost SE. Od Oumen smo dobili izvinjenje i potvrdu smo u pravu, ali ona nije udaljila Lihajevu sa sednice. Na naše dalje insistiranje, ona je uvredila Žarka Obradovića, člana naše delegacije, na šta je on konstatovao da je njeno ponašanje nedostojno SE.


Ovo za "Novosti" Aleksandra Tomić, šef naše delegacije pri SE posle sednice Političkog komiteta u Strazburu na kojoj je za izvestioca o Kosovu i Metohiji izabran nemački poslanik Peter Bejer.


Prema rečima Tomićeve, očigledno je da je sednica unapred bila izlobirana, ali da ni to nije bilo dovoljno, već je dovedena predstavnica tzv. Kosova da tamo sedi dok se bira izvestilac o situaciji na KiM. Da je Oumen i pored izvinjenja upućenog našim delegatima bila pristrasna, govori i njeno druženje sa predstavnicom Prištine po završetku sastanka, naočigled svih prisutnih.


PROČITAJTE JOŠ: Marko Đurić: Albanski političari zagovaraju zonu neslobode


Posle svega, srpska delegacija odlučila je da o ovom incidentu i ponašanju predsednice komiteta obavesti Lilijan Mori Paskije, predsednicu PS SE.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Патка

14.11.2019. 19:50

Ваљда имамо правнике.Искористити све правне могућности у вези жалбе на председавајућу.

Veki

14.11.2019. 20:34

Naša delegacija je trebala da napusti sednicu i treba več jednom raspisati referendum dali treba ući u EU ili ne. Ja mislim da nam tamo nije mesto.

Jasenovac

15.11.2019. 08:52

@Veki - Nek si komentarisao u Srpskim novinama cime pokazujes da nemozes bez Srba i da su ti Srbi vazni!

Историја нам говори...

15.11.2019. 11:37

@Veki - Да је Хитлер "победио" у 2, Светском рату ЕУ би била формирана већ 1945. године, са НДХ без пријемног!

Goran ali ne Bot

15.11.2019. 03:09

Jel to nova politika dogovorena sa Trampom? Mi se kao bunimo ali u stvari svojim prisustvom dajemo precedent da i u budućnosti predstavnik Kosova sedi u medjunarodnim institucijama? Nismo ih priznali ali ih "tolerišemo".

Balkanski pakt

15.11.2019. 10:50

Zbog toga treba Balkanski pakt ... onda Balkan bice nezavisan i slobodan.