Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) podneo je danas krivičnu prijavu protiv osoba koje su iz specijalne kase u zgradi Saveznog izvršnog veća (SIV) na Novom Beogradu ukrale dokumentaciju o suđenju i ubistvu komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića.

"Komunisti su po svaku cenu krili istinu od naroda jer su se Draže i mrtvog plašili. Zato nas ne čudi što su dokumentaciju pokrali iz arhiva i sakrili je od javnosti. Tako su se i Turci plašili Svetog Save, čije mošti su čuvane vekovima, ali su ih ipak spalili da se Srbi oko njega ne bi okupljali. Iz istog razloga su i komunisti sakrili Dražin grob, jer bi on bio svojevrsno svetilište, mesto hodočašća mnogih Srba i žarište borbe za slobodu", navodi se u saopštenju.


PROČITAJTE JOŠ: Američki ambasador se krsti sa tri prsta: Snimljen u crkvi Ružici, bura na internetu (VIDEO)

POKS dodaje da je, prema relevantnim iskazima, uz dokumentaciju o suđenju Mihailoviću postojao i važniji deo dokumentacije, koji se tiče mesta na kojem je on streljan, i da on nakon pravosnažne odluke o rehabilitaciji zaslužuje da počiva u porodičnoj grobnici.

"POKS traži od države da po hitnom postupku počne da traga za nestalom dokumentacijom o ubistvu najodlikovanijeg srpskog oficira i pronađe počinioce ove krađe", dodaje se.

Mihailović je ubijen u noći između 16. i 17. jula 1946. godine u Beogradu a nikada nije saopšteno gde su sahranjeni njegovi posmrtni ostaci.