Rezultat političkih kalkulacija, čiji je deo i šovinistička farsa sa brojanjem glasova raseljenih Srba u nekakvim skafanderima konačno je pokazao šta je imao za cilj usvajanjem odluke Izbornog panela za žalbe kojim se odbijaju svi glasovi raseljenih Srba.

Ovo je u današnjem saopštenju za javnost konstatovala Srpska lista podsećajući javnost da je isti panel za žalbe već dva puta odbio zahteve za poništavanjem ovih glasova. Iz Srpske liste ističu da su nakon što je postalo jasno da skoro svi ti glasovi pripadaju Srpskoj listi, u Prištini došli na ideju da te glasove ponište i time najstrašnije prekrajaju volju glasača, i to onih koji su nakon nasilja na Kosovu i Metohiji raseljeni u centralnu Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ - Još jedna država povukla priznanje tzv. Kosova

-
Odluka da se raseljenim Srba ne dozvoli pravo da biraju ko će zastupati njihove interese i boriti se za njihov povratak je isključivo politički motivisana i nema nikakvog pravnog uporišta. Posebno ako svi dobro znamo da su glasovi raseljenih uvek dolazili na isti način, ali ovog puta je očigledno da je potrebno pokazati raseljenim licima da nisu dobrodošli i da kao Srbi mogu računati da se njihova prava neće poštovati - ocenjuju iz Srpske liste koja obaveštava građane da čak i sa ovim političkim nasiljem Srpska lista i dalje u svojim rukama ima svih deset mandata a na osnovu demokratski izražene volje srpskog naroda.

Inale, izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) naložio je Centralnoj izbornoj komisiji da ponovo prebroji glasove sa 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata kosovskih vanrednih parlamentarnih izbora izbaci glasove koji su stigli iz Srbije.

Glasovi iz Srbnije izbačeni su na zahtev koalicije NISMA - Alijansa Novo Kosovo. Nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu u roku od 24 časa, koji potom ima 72 sata da donese odluku o žallbama, piše Kosovo onlajn.


Nakon tog procesa, nezadovoljni mogu da se obrate Ustavnom sudu Kosova.

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 100 žalbi političkih subjekata, a najviše - 42 žalbe, od Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića. NISMA po poslednjim rezultatima, nije prešla izborni prag od pet odsto glasova.