Šta Srbija može očekivati od Makrona? Vučić će tražiti podršku za važan projekat

Tanjug

11. 11. 2019. u 12:52

Шта Србија може очекивати од Макрона? Вучић ће тражити подршку за важан пројекат

Makron i Vučić Foto: N. Fifić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra se sastaje sa francuskim liderom. Stručnjaci otrkivaju čemu možemo da se nadamo
Nema sumnje da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati punu podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona kada je u pitanju "mini Šengen", smatra direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić.

Pročitajte još: Vučić: Možda nikad važniji razgovor s Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra se sastaje sa Makronom, od kojeg će, kako je najavio, tražiti podršku za "mini Šengen", kao i odgovor na pitanje kakva je budućnost regiona, kad je reč o evropskim integracijama.

Miletić smatra da je Makron "prava adresa za to kada je u pitanju EU".

On je naveo da je uveren da je stav Nemačke po pitanju regionalne inicijative pozitivan, imajući u vidu da je i kroz Berlinsku inicijativu podržala zbližavanje u regionu, kao i da je veoma ekonomski aktivna u Srbiji, te računa i sa širenjem tržišta za nemačka preduzeća koja posluju u našoj zemlji.

"Međutim, Francuska je u tom kontekstu veoma bitna zbog političke dimenzije i želje da i ona ekonomski bude prisutnija u Srbiji, a to znači i u regionu. Ne sumnjam u podršku Makrona i njegovo razumevanje za taj koncept", kaže Miletić.

Dodaje i da ne sumnja u to da Makron razume da je "mini šengen" dobar način da svi u regionu pokažu želju da se integrišu u mnogo širu zajednicu kao što je EU, prilagođavajući svoje sisteme mogućnosti za jaču ekonomsku saradnju u regionu, a kasnije i sa EU.

Pročitajte još: Vučić u Ohridu: Očekujem da do kraja godine putujemo samo sa ličnom kartom u Albaniju i Severnu Makedoniju

"Po tom pitanju, kod predsednika Makrona kucamo na otvorena vrata i tu nema nikakve dileme, neće biti razmimoilaženja", kaže Miletić.

On ističe da očekujem od francuskog predsednika da na neki način da konkretne smernice šta treba očekivati od EU, odnosno kako će se menjati uslovi priuključenja Srbije i ostalih zemalja regiona, koji će kriterijumi biti, da li će se fondovi fleksibilnije postavljati.

Od sastanka dva predsednika Miletić očekuje i produbljavanje bilateralnih odnosa u pravom smeru, jer, kako kaže, gradi se poverenje i odnos koji će u strateškom smislu značiti mnogo, pre svega Srbiji, naravno, ali i Francuskoj, budući da, kako kaže, ona računa na Srbiju kao lidera ovog regiona.

Miletić skreće pažnju i na trenutak u kojem se susreću dva predsednika, kada Makron najavljuje početak drugačije, aktivne uloge EU, što su, veruje, važne poruke koje govore da EU kreće mnogo dinamičnije da se angažuje po pitanjima svoje budućnosti, a u tom kontekstu i Zapadnim Balkanom i pregovorima između takozvane države Kosovo i Srbije i da će će te Makronove najave biti i osnov za razgovor predsednika Vučiću i o svim drugim aspektima.

"Mi jasno možemo da vidimo da je Francuska dobro registrovala nipodaštavanje EU i francuske uloge u procesu dijaloga i kompromisa", kazao je Miletić, dodajući da se to desilo kada je otkazan balkanski samit o kosovskom pitanju ,koji je bio predviđen da se održi u Parizu.

Miletić dodaje da se vidi da francuski predsednik ne pridaje veliku pažnju izborima na KiM, i ocenjuje da Makron u sadašnjim predstavnicima Albanaca ne vidi ljude koji nude rešenja, odnosno ne vidi inicijative koje dolaze sa te strane kao nešto što je konstruktivno.

"Siguran sam da Francuska želi razvoj i mir u regionu i u tom kontekstu Srbija je za nju ključ i ona se tako i ponaša, kao što se i Srbija konstruktivo ponaša", navodi Miletić.

Podsetio je da je Francuska jedna od glavnih zemalja koja nije podržala otvaranje pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji, a da se čulo iz Makronovih izjava da preko pola zemalja članica nije bilo za Albaniju.

S obzirom na sve to, Miletić smatra da Makron vodi konstruktivnu i vrlo otvorenu politiku, jer ne širi iluzije i ne "zavodi" nijednu zemlju.

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić ukazuje da Srbija ne može da računa na "individualnu podršku" FRancuske kada je reč o evrointegracijama, već na neku vrstu ohrabrenja, koje se odnosi na ceo region.

Prema njegovim rečima, Makron će verovatno na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem podrobnije objasniti ideju unutrašnje reforme EU i politike proširenja u budućnosti.

"Mi datum ne možemo da dobijemo u ovom periodu. To je nerelano očekivati, ali će sigurno predsednik Makron dati neka razjašnjenja", zaključio je Diklić.

On, međutim, smatra da je i sama činjenica da se predsednik Vučić u utorak sastaje sa francuskim predsednkom pozitivna, jer je reč o "održavanju kontunuiteta međusobnog dijaloga", ali dodaje da ne veruje da Srbija može da dobije podršku individualno.

"Možemo da dobijemo ohrabrenja koja i do sada postoje za ceo zapadni Balkan. Makron je čvrst pristalica reformisanja prvo Evropske unije, pa onda prijema drugih članova. Naravno, on ne odlučuje sam, ali svakako se stav Francuske sluša u okviru EU", rekao je Diklić za Tanjug.

Ocenio je da poslednja događanja, kada Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za otpočinjanje pregovora na Evropskom savetu, ukazuju na krizu odlučivanja u EU i da je zastoj u proširenju na neki način prekretnica u kreiranju novog profla EU.

Profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Samardžić ističe da posle Makronovih izjava treba videti u kom pravcu će se menjati ciljevi EU promeniti.

Srbija i region moraju prihvatiti novu realnost - da nema pristupanja u EU, te da je potreban novi model saradnje, nova vrsta ugovornog modela između EU i zemalja regiona, jer, podseća Samardžić, postojeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je imao za svrhu da se sistem dražava kandidata kompletno menja kako bi zemlje bile spremne za ulazak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

srpski prijatelj

11.11.2019. 13:23

Rijetko jedan evropski narod koji živi sa svojom istoriom kao francuski narod. I Srbija je jedan važan deo te francuske istorije. Trebaju uvijek imati u svesti i uvijek podsjećati Francuse(!) i Srbe(!). Da se nedesi paska da Srbija nestoji u trećem redu (kao slučaj u Parizu). AV zadržao svoje živce - i danas (kao što Miletić kaže (i kao ja mali čovjek ocenjujem)): " . . . kod predsednika Makrona Srbija kuca na otvorena vrata"

Miki

11.11.2019. 13:34

Fransuska podrska nam je vazna, "mini Sengen" nam moze biti dobro prelazno resenje do ulaska u EU, jer EU sada nije spremna za nove clanice, Francuska ima svoje interese u regionu i Srbija moze imati koristi od toga.

Gligorije

11.11.2019. 13:35

Treba imati poverenja u Vučića koji će na sutrašnjem sastanku sa Makronom umeti da iskaže značaj Malog Šengena za region Balkana.

Mila

11.11.2019. 13:39

Makron zna da će nam njegova podrška značiti, zato mislim da možemo da računamo na njega.

marija

11.11.2019. 13:42

Vazno je da Srbija dobije podrsku za saradnju i bolje odnose u regionu i za brzi pristup u EU.

mesa

11.11.2019. 13:42

makedonija i albanija davno putuju sa licnim kartama crna gora albanija isto ovaj sad hoce da se pridruzi i prica ko da je otkrio ameriju svasta

Jokalica

11.11.2019. 13:44

Makron je prilikom posete Srbiji i rekao da će Srbiju podržavati u svim segmentima razvoja tako da je gotovo sigurno da će Srbija dobiti podršku za realizaciju malog Šengena.

maki

11.11.2019. 13:45

Nijedne ideje ne treba potcenjivati, Francuska nam je znacajan partner, Srbiji je u interesu da ima sto bolje odnose sa Francsukom.

Zaki

11.11.2019. 13:52

Srbiji je najvažnije da Makron podrži "mali Šengen"", jer bi to značilo da je naša država uspela da ostvari dogovor koji je značajan za ceo region. Srbija će prihvatiti svaki predlog koji će uticati da ovaj sporazum bude što bolji.

Daliborka

11.11.2019. 13:57

Važno je da se Srbija kreće u pravcu EU i da prilagođava zakone i stvara dobar ambijent za privlačenje investicija kako bi popravili standard građana i ojačali ekonomiju.

Nn

11.11.2019. 14:00

Francuska ce podrzati projekat "Mali Sengen" sto je od velikog znacaja za regionalnu integraciju i opsti razvoj.

caca

11.11.2019. 14:11

Vucic je covek koji vodi odgovornu politiku i koji se hrabro bori za svoj naod,i verujemo da ce dobiti ono sto trazi!!!!

Milan

11.11.2019. 14:17

Projekat Malog Šengena će Makron sigurno podržati jer to doprinosi stabilnosti regiona a Makron je iskreno zainteresovan za stabilan Balkan.

Dusan

11.11.2019. 14:18

Verujemo da ce predsednik dobiti podrsku Makrona za mini Sengen, a sto se datuma o prosirenju EU tice tu sam vec manji optimista.

Mima

11.11.2019. 14:52

Изузетно је важно да се у региону направи амбијент нормалности, а не амбијент сукоба и мржње.

Marija M

11.11.2019. 15:03

Makron je trenutno jedan od najuticajnijih državnika Evrope i njegova podrška na našem putu ka EU bi nam, nesumnjivo, puno značila!

Ninica

11.11.2019. 15:33

Sigurni smo i verujemo da će predsednik dobiti podršku Makrona za mini Šengen. To će mnogo doprineti Srbiji kao i njenom ekonomskom razvoju.

biba

11.11.2019. 15:44

Poseta presednika Vucica Parizu i susret sa Makronom je od velikog znacaja za dalji napredak regiona.

Marija

11.11.2019. 15:45

Francuska je istorijski veliki prijatelj srpskog naroda koja podrzava prosperitet Srbije i njena snazna zalaganja za razvoj!

Zeljko85

11.11.2019. 15:54

Mini Sengen je zaista dobro resenje za sve tri zemlje, i nadam se da ce nas Makron podrzati.

Ceda

11.11.2019. 16:54

Verujemo da ce Francuska nastaviti da pruza podrsku Srbiji kao sto je i do sada bio slucaj.

MaraCa

11.11.2019. 16:59

Kada imaš konkretan cilj i razrađen plan,podrška ne može da izostane. Zato sam potpuno uverena da ce Makron podržati rešenje o mini šengenu.

Sanja

11.11.2019. 17:40

Nesumnjivo će ova tri dana boravka našeg predsednika doneti mnogo dobrog Srbiji i našim građanima.

Predrag

11.11.2019. 19:18

Puno bi nam znacila podrska Makrona u vezi Malog Sengena.Ipak se Makron istakao kao kljucna figura u posrnuloj EU

VUK

11.11.2019. 19:30

Ovo su kljucni trenutci kada Francuska ima priliku da pomogne, a nesumnjivo ce pomoci, jer je Makron pokazao da uvazava Srbiju.

Tinanina

11.11.2019. 19:31

Srbija je mala ali borbena zemlja, na celu sa predsednikom Aleksandrom Vucicem sigurni smo da ce nas Francuska podrzati u najvaznijim temama .

Goran

11.11.2019. 20:19

Trodnevna poseta predsednika Francuskoj može samo dobro doneti našoj zemlji, pre svega u pogledu jačanje saradnje između ovih dveju zemalja.

era

11.11.2019. 22:50

Srbija zasluzuje podrsku Makrona i cele vlade Francuske za sto preci ulazak Srbije u EU porodicu

Momir

11.11.2019. 23:24

Francuzi su ponovo tu da nas podrze,na ovom projektu koji je inicirala Srbija,i pravi potez je taj sto nismo uvrstili kvazi drzavu Kosovo.

Mirjana

12.11.2019. 08:13

Mozemo ocekivati mnogo toga dobrog, jer ocigledno je da Makron u Srbiji vidi iskrenog partnera.