Gana objasnila zašto je povukla priznanje tzv. Kosova: Bili smo inspirisani mirom i harmonijom

Novosti Online

11. 11. 2019. u 11:01

Otkrivano sadržaj diplomatske note koja je upućena Beogradu povodom odluke Akre

Гана објаснила зашто је повукла признање тзв. Косова: Били смо инспирисани миром и хармонијом

Foto: Free Images Pixabay

Republika Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, a noti koju je poslalo Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija ove zemlje kao jedan od razloga navodi se preuranjenost prvobitne odluke.

Sadržaj dokumenta koji je poslat Ministarstvu spoljnih poslova Srbije prenosimo u celosti:

Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane izražava svoje poštovanje Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i ima čast da saopšti sledeće: Vlada Republike Gane odlučila je da povuče Ganino priznanje Kosova kao nezavisne države. Ova odluka Vlade doneta je iz sledećih razloga:

Gana je 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje. Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Pročitajte još: Još jedna država povukla priznanje tzv. Kosova


Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena uz obzir stava 10. rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN (1999), koja ovlašćuje Generalnog sekretara da “uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova”.

Odluka Vlade Gane u tom trenutku verovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom.

Vlada Gane uzela je u obzir postojeći dijalog između Srbije i Kosova čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, proizlazećeg iz težnje Kosova da bude priznato kao nezavisna i suverena država, te podržava tekući proces radi okončavanja problema.

Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane koristi ovu priliku da još jednom ponovi Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije izraze svog osobitog poštovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Taurus

11.11.2019. 17:01

@BOLJE BI BILO DA NAM OBJASNE ZASTO SU IH UOPSTE PRIZNALI - Objasnili su. Čitaj ceo tekst pre komentarisanja.

Zeljko

11.11.2019. 16:23

Шта ће се десити ако сви повуку признање Косова? Хоћете ли и тада смети на Косово без дозволе њихове власти! Кога, бре, замајавате?

Србин

12.11.2019. 00:05

Волео бих да грешим, и свакако је ово позитивна вест,али Косово ће се решавати пушкама. Овако да ослободимо Косово од шиптара нећемо.

Један из Братства

13.11.2019. 08:08

Џабе кад ми уводимо шенген са Албанијом. Сад ће и у централну Србију сви да се сјате и направе ново Косово.