PRED Prvim osnovnim sudom u Beogradu u petak je održano pripremno ročište u sudskom postupku po tužbi Boška Obradovića protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića za povredu časti i ugleda, ali se lider Dveri nije pojavio u sudu. Kako je naveo njegov advokat Vladimir Todorić, Obradović nije dobio poziv.

Vesićev pravni zastupnik, advokat Nemanja Aleksić, rekao je posle održanog ročišta da je odbrana tražila od suda da odbije tužbeni zahtev pre puštanja u raspravljanje na osnovu "opštepoznate činjenice da je Obradović deklarisani fašista ljotićevske provenijencije":

- Na osnovu Ustava i zakona, Obradović ne može da uživa građansko-pravnu zaštitu i odavno je trebalo da bude krivično procesuiran - smatra Aleksić, koji je dodao da je Obradoviću, kao i svakom fašisti, mesto u zatvoru.


PROČITAJTE JOŠ:
Podneta krivična prijava protiv Bastaća, evo šta mu se stavlja na teret

Vesić je svoje obraćanje novinarima počeo sa "Smrt fašizmu" i rekao da ga je Obradović tužio jer ga je on javno nazvao fašistom ljotićevske provenijencije. Kako kaže, očekivao je da će Obradović pred sudom dokazivati zašto nije fašista, a to što se nije pojavio na ročištu, prema mišljenju Vesića, pokazuje da je lider Dveri kukavica:

- Hrabar je samo kad je u gomili, kad može u rulji da nekom preti, ili na "Tviteru".


Vesić je na ročištu ponovio ono što je naveo u odgovoru na Obradovićevu tužbu, odnosno, da ne spori da je lider Dveri fašista ljotićevske provenijencije, a kako je rekao novinarima, za tu tvrdnju je priložio mnogo dokaza, između ostalog i programe pokreta Dveri i pokreta Zbor, koji je predvodio Dimitrije Ljotić. Prema Vesićevoj oceni, kad se uporede ta dva programa vidi se koliko imaju sličnosti.

Sledeće ročište zakazano je za 13. februar 2020.


SPALjIVANjE KNjIGA

Vesić je nazvao "čistim fašizmom" sve što "Obradović, sa svojim političkim saborcima, Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem, radi u Beogradu u poslednjih godinu dana - od napada na političke protivnike, preko spaljivanja knjige, do uništavanja javne svojine".