Za sastavljanje kabineta neophodni i glasovi Srba: Nema prištinske skupštine bez Srpske liste

D. R. Đ.- D . Z.

petak, 08. 11. 2019. u 20:06

За састављање кабинета неопходни и гласови Срба: Нема приштинске скупштине без Српске листе

Foto Tanjug

I pre formiranja vlade albanskim partijama biće potrebni glasovi predstavnika Srba. Jedan od potpredsednika parlamenta mora da bude iz SL

PRE nego što Pokret "Samoopredeljenje" i DSK, koji su zajedno osvojili 61 mandat u kosovskoj skupštini i već postigli načelni dogovor o formiranju vlade, pristupe sastavljanju kabineta, moraće da preskoče prvu stepenicu, a to je konstituisanje parlamenta. Taj posao, međutim, neće moći da se obavi bez jednog od deset poslanika Srpske liste (SL) koji bi preuzeo mesto potpredsednika Skupštine.

Ustav tzv. Kosova, naime, predviđa da Skupština iz redova poslanika bira predsednika i pet potpredsednika, a jedan od potpredsednika mora da bude predstavnik srpske zajednice. U ovom slučaju to je predstavnik Srpske liste, koja je osvojila svih deset mandata namenjenih Srbima.


PROČITAJTE JOŠ:
KiM: DSK i Samoopredeljenje postigli dogovor o novoj vladi

Da li će predstavnici SL uopšte učestvovati u prištinskim institucijama, još nije izvesno, jer će ova partija sačekati da vidi kakav će odnos prema srpskom narodu zauzeti "Samoopredeljenje" i DSK, a zatim će odluku doneti u koordinaciji sa Beogradom.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u petak, za "Novosti", da bi učešće Srba u prištinskim institucijama bilo moguće kada Srbi ne bi bili tretirani kao građani drugog reda:

- Ukoliko je želja da ih omalovažavaju, u takvim institucijama neće učestvovati. Ako do učešća dođe, a Srbi ne budu tretirani na adekvatan način, biće, kao i ranije, pozvani da iz njih izađu. Od samih predstavnika Srba čuli ste da nema govora o učešću u koaliciji koja ne želi da uvaži interese Srba, a Srbi će da uzmu samo ono što im po Ustavu i zakonima pripada.


Naš narod na KiM, dodao je Đurić, svakako može da očekuje svaku pomoć od svoje države Srbije. Svaki Srbin na KiM, kako je rekao, sa izvesnošću može da računa na prisustvo naših institucija na Kosmetu i na materijalnu pomoć koja će se iz godine u godinu uvećavati kako Srbija bude jačala u ekonomskom smislu.

Kurtijev pokret i DSK, inače, postigli su programski sporazum o vladajućoj koaliciji, a njegovo formalno zaključivanje između lidera Aljbina Kurtija i Ise Mustafe očekuje se do kraja meseca. Prema ovim dogovorima, buduća vlada imaće 12 ministarstava, od kojih su dva rezervisana za pripadnike manjinskih zajednica, što znači da Srbima pripada jedno.


PROČITAJTE JOŠ:
Spremni i na napuštanje institucija: Predstavnici Srpske liste sa Marko Đurićem o budućem delovanju

ROŠIĆ IZLOŽEN TORTURI

KOMENTARIŠUĆI izjavu oca Marka Rošića, osumnjičenog u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, da njegovog sina u pritvoru prisiljavaju na lažno svedočenje, Đurić je rekao da se nad Markom sprovodi tortura da okrivi Milana Radoičića i druge predstavnike Srba za ovo monstruozno ubistvo. Zbog toga je Đurić istakao da je neophodno da hitno reaguju međunarodne pravosudne i političke instance.

- Nedopustivo je to što je Rošić u pritvoru već godinu dana bez valjane optužnice - istakao je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije