Sastanak Dačića i Zarzeckog: Nema govora o sankcijama, nemamo šta da krijemo

D. R. Đ.

08. 11. 2019. u 15:33

Састанак Дачића и Зарзецког: Нема говора о санкцијама, немамо шта да кријемо
Posle sastanka sa zvaničnikom Stejt departmenta, šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio da sa SAD želimo otvoren odnos. Zarzecki došao da naše nadležne u Vladi upozna sa sprovođenjem američkog zakona

SRBIJA sa Amerikom želi otvoren odnos, nema šta da krije i ne želi da ulazi u probleme sa SAD.

Ovu poruku u petak je šef diplomatije Ivica Dačić preneo Tomasu Zarzeckom, direktoru Posebnog odeljenja Stejt departmenta za sprovođenje člana 231 Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA), koji je posetio Beograd.

Posle sastanka sa zvaničnikom Stejt departmenta, Dačić je rekao da je razgovor bio konkretan, da je Zarzecki došao u Srbiju zato što je njegov posao da proceni da li neka zemlja ili kompanija treba da se nađe na udaru američkih sankcija, kao i da prema našoj zemlji kaznenih mera neće biti. Pre Srbije, Zarzecki je već obišao više od 60 zemalja.


PROČITAJTE JOŠ:
Ambasada SAD: Zarzecki u Beograd dolazi radi konsultacija

Cilj njegove posete Srbiji bio je da upozna nadležne resore u našoj vladi sa najvažnijim elementima američkog Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija, a posebno sa sprovođenjem člana 231 tog propisa, koji se odnosi na mogućnost uvođenja sankcija prema fizičkim i pravnim licima koja imaju poslovnu saradnju sa bezbednosnim i obaveštajnim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument, naime, sadrži i listu firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati.

Tokom prijema kod ministra Dačića, a posle toga i u razgovoru sa nadležnim ekspertima iz Ministarstva spoljnih poslova, kako je saopšteno, razmotrena su sva pravno-tehnička pitanja sprovođenja pomenutog zakona.

Uoči dolaska Zarzeckog, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da građani ne treba da se sekiraju povodom navoda o mogućim sankcijama Amerike zbog kupovine ruskog naoružanja jer, kako je rekao, vlasti Srbije vode odgovornu politiku.

Pročitajte još - Dačić s ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

vladimir

08.11.2019. 17:22

Zar niste napisali da dolazi sa "ultimativnim" zahtevom i probleme "rešava" po hitnom postupku (?), a ja što sam napisao NISTE hteli da objavite!

Miki-Zg

08.11.2019. 18:31

Predlažem uvaženom Tomasu Zarzeckom da predloži SAD-u donaciju dva diviziona Patriota Srbiji jer Srbija nema novca za S-400 ( vuk sit ,ovce na broju ) ?Nema sankcija ,prijatelji smo ??

Смрт ЕУ/НАТО окупацији, слобода народу Србије!Мрш из Србије, бандо!

08.11.2019. 19:03

Нема народ Србије, "никакав заједничи интерес" са овим нацистима, окупаторима и злочинцима.Нити ће га икада имати.

Liver

09.11.2019. 15:06

Znaci li to da ni jedna zemlja na svetu ne moze samostalno da odlucuju o svom sektoru bezbednosti!? Kako se to zove? Neverovatno koji jecto bezobrazluk!? Pa sta oni misle, da li je to demokratija o kojoj prica gdin palmer???