I Albancima nedostaju „plazma“ i „kravica“: Godišnjica primene takse koju su prištinske vlasti uvele na srpsku robu

D. Zečević

četvrtak, 07. 11. 2019. u 18:12

И Албанцима недостају „плазма“ и „кравица“: Годишњица примене таксе коју су приштинске власти увеле на српску робу

Najviše trpe potrošači / Foto D. Zečević

Robu iz centralne Srbije su posle uvođenja takse od sto odsto zamenili proizvodi iz Makedonije, Albanije i Bugarske, ali su oni slabijeg kvaliteta, a prodaju se po znatno većim cenama

- Ne samo da je roba koju poslednjih godinu dana imamo na raspolaganju skuplja, već je i lošijeg kvaliteta od one na koju smo navikli pre uvođenja takse.

Ovako govore gotovo svi žitelji srpskih sredina na Kosmetu kada se pomene godišnjica uvođenja takse od sto odsto na srpsku robu od strane kosovskih vlasti. Oni napominju da je pomenuta mera uticala na standard i i Srba i Albanaca. Naime, roba koja se sada nalazi u prodavnicama ne samo da je znatno skuplja nego pre uvođenja takse, već je i izbor znatno sužen.


PROČITAJTE JOŠ: Građanska inicijativa SDP: Kurtijeva izjava da je Oliver bio ratni zločinac - neljudska

- Nigde nisam uspela da pronađem čokoladu proizvedenu u centralnoj Srbi ili neku kvalitetniju, već sam pronašla neku tursku, sa kojom nisam dobila željeni kvalitet kolača - priča nam domaćica iz Kosovskog Pomoravlja dok napominje da u radnjama koje uglavnom drže Albanci, više nema ni mesnih prerađevina iz centralne Srbije. Da je izbor robe koja se proizvodi u centralnoj Srbiji u albanskim radnjama na Kosovu daleko siromašniji, uveravamo se u većim tržnim centrima nadomak Prištine.

- Robu iz Srbije zamenili su proizvodi iz Makedonije i Albanije, ali u poslednje vreme sve više primat preuzima roba iz Bugarske - govori nam Albanac, šef jednog od poznatijih tržnih centara, koji ističe da je transport robe uticao i na cene proizvoda.

Njegove reči potvrđuju i mušterije u trovinama.

- Eto, recimo, litar običnog mleka u tetrapaku koji je bio 80 dinara, sada je 120 dinara, kolika je i cena jogurta. Međutim, mlečni proizvodi stižu iz Makedonije tako da nam nedostaju "kravica" i drugi naši proizvodi - kaže nam Dragana Stojanović, novinarka iz Gračanice, koja dodaje da često u srpskim radnjama sretne Albance koji traže "plazmu " i druge omiljene proizvode. Čak i kad se povremenu nađu u radnjama, vrlo brzo "planu" . Albanci sa kojima smo razgovarali imaju primedbu i na kvalitet i cene lekova koji nisu iz centralne Srbije , a koji su poslednjih meseci znatno poskupeli u privatnim apotekama.

Inače, kako ističu iz Privredne komore Srbije, šteta koju je srpska privreda pretrpela od početka primene takse do septembra godine, iznosi oko 328,4 miliona evra, i to mereno samo nerealizovanim isporukama.


PROČITAJTE JOŠ: Drecun: Beograd da se suprotstavi velikoalbanskoj ideji Kurtija

- Uvoz robe iz centralne Srbije na KiM opao je u proseku više od 80 odsto na mesečnom nivou - kaže nam Aleksandar Radovanović, rukovodilac u PKS. Osim srpske privrede, po njegovim rečima, najveće posledice prošlogodišnje nerazumne političke odluke trpe i građani i privreda Kosova


SREDSTVA ZA FOND ZA SEVER SVEDENA NA MINIMUM

Kako je su saopštili predstavnici civilnog sektora sa severa KiM, taksa koju je kosovska Vlada uvela pre godinu dana na robu iz Srbije drastično je smanjila priliv novca u posebni fond za razvoj opština na severu KiM. Naime, ovaj fond formiran je na osnovu Briselskog sporazuma 2013. godine a popunjava se novcem od carinjenja robe na prelazima na severu KiM. Do kraja prošle godine u ovaj fond stiglo je 15,5 miliona evra, ali od trenutka uvođenja taksi priliv je drastično smanjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Djordje

07.11.2019. 18:30

Zar je vec proslo godinu dana. Kako vreme leti. Ne znam samo zasto se stalno pominje steta koju je srpska privreda pretrpela. Nije pretrpela stetu nego nije ostvarila prihod i dobit ali to nije isto sto i steta. Jednostavno stvari su takve, ne moze se uvek dobiti nesto sto se zeli. Albanci su udarili tamo gde su znali da ce vlast u Srbiji zaboleti i oni ce se truditi da to odrze sto je moguce duze. Uvek se sve vrti oko novca u kapitalistickom sistemu vrednosti.

Шатор

07.11.2019. 18:55

Они нама могу да увале тоне хероина, а ми њима нисмо у стању да пребацимо ни Плазму. Па ми и треба да нестанемо.

Лазарев Град

07.11.2019. 23:16

@Artan:режим Вучићев каже да вам фали плазма,а кад режим нешто каже онда је то као и оних Ђурићевих 5 према нула,хе хе хе