„Pancir“ je samo povod za nove pretnje: Vašington želi da se Srbija distancira od Moskve

D. R. ĐORĐEVIĆ - V. MIJATOVIĆ

četvrtak, 07. 11. 2019. u 09:02

„Панцир“ је само повод за нове претње: Вашингтон жели да се Србија дистанцира од Москве

Foto Predsedništvo Srbije

Nabavka ruske vojne opreme nije jedini razlog za poruke koje Beogradu stižu iz SAD. Priča o mogućim sankcijama je novo oružje protiv „ruskog uticaja“. Radić: SAD će, verovatno, tražiti da se odustane od novih nabavki

PRETNjA sankcijama zbog saradnje sa vojnom industrijom Ruske Federacije predstavlja politički pritisak Amerike na našu zemlju da se distancira od Moskve i odustane od budućih nabavki ruskog oružja - navode izvori "Novosti".

Poruku da bi dalje produbljivanje vojne saradnje sa Moskvom moglo da dovede do uvođenja američkih sankcija Srbiji u Beograd će u petak doneti funkcioner Stejt departmenta Tomas Zarzecki, rukovodilac Radne grupe 231 koja je zadužena za primenu embarga prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju.


PROČITAJTE JOŠ: Tomas Zarzecki u Beogradu: Amerikanac stiže da preti sankcijama?

Poseta Zarzeckog dogodiće se u jeku priprema za isporuku ruskog raketnog sistema "pancir" našoj zemlji. Direktor ruske agencije Rosoboronexport Aleksandar Mihejev u sredu je potvrdio da će se to dogoditi u narednih nekoliko meseci:

- Raketni sistemi se sastavljaju, a srpski specijalci su na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odlaganja.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, međutim, smatra da isporuka oružja koja je dosad ugovorena neće Srbiju koštati američkih sankcija, ali da ćemo verovatno dobiti upozorenje koje se tiče budućih nabavki:

- Pretnja sankcijama je, pre svega, sredstvo političkog pritiska. Oni će verovatno tražiti od Srbije da se distancira od Rusije i odustane od nabavke novog oružja.

Radić objašnjava da Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija Americi daje širok okvir i mogućnost da, u skladu sa procenom ekonomskih i političkih interesa, uvede ili ne uvede sankcije.

- Ako bi zaista otišli toliko daleko da uvedu neku vrstu sankcija, povod bi mogao da im bude nabavka helikoptera mi-35, jer je reč o ofanzivnim sredstvima. Čak i tada mere se ne bi odnosile na državu, već bi bile personalne i usmerene na neke ljude iz lanca nabavke naoružanja. Najviša figura koja bi mogla da se nađe na meti tih sankcija bio bi ministar odbrane Aleksandar Vulin - kaže Radić.

On objašnjava da vojnu saradnju sa Rusijom imaju i neke NATO zemlje, poput Hrvatske i Mađarske, i da to samo po sebi nije razlog za uvođenje sankcija Amerike. Naglašava i da oružje koje je Srbija dosad nabavila ne narušava bezbednosnu ravnotežu u regionu, ali da su spekulacije o sistemu S-400 i vežba "Slovenski štit" poslužili Amerikancima da otvore pitanje vojne saradnje sa Rusijom.

I predsednik Aleksandar Vučić kazao je za RTS da Srbija nabavlja isključivo defanzivno naoružanje i da neće kupovati oružje zbog kojeg bi naša zemlja mogla biti pod sankcijama. On je naveo i da sistem S-400, iako je "fascinantno oružje" nemamo nameru da nabavljamo, jer za to nemamo novca.

I zajednička vežba srpske i ruske vojske bila je povod za "prozivke"

Ipak, nekadašnji ambasador Srećko Đukić, ocenjuje da nad Srbijom "vise" američke sankcije, kao i nad svim drugim zemljama koje su kupovale oružje od ruskih firmi koje su SAD taksativno nabrojale u zakonu o sankcijama.

- Ovde je paradoks što smo mi izbegli da uvedemo sankcije Rusiji, a Amerika bi mogla da nam uvede sankcije zbog Rusije. Postoji čitava korpa mera koje se tu primenjuju - od personalnih, prema konkretnim osobama iz vlasti, kojima bi recimo mogle da se ne odobre vize ili da im se imovina koju imaju u SAD stavi pod kontrolu, do toga da se zamrznu državna sredstva. Za razliku od mnogo većih zemalja, za koje su ovakve mere simbolična kazna, za nas to ne bi bilo bez značaja - smatra Đukić.


PROČITAJTE JOŠ: Palmer otkrio plan za Srbiju: Odvajaju nas od Rusije i guraju u NATO

MOGUĆI IZUZECI

ZANIMLjIV pristup Zakonu o sankcijama (CAATSA) imao je bivši američki ministar odbrane Džejms Matis, koji se zalagao da neke države koje kupuju rusko oružje budu podložne izuzecima da se ne bi potpuno "gurnule u ruke Rusa". Izuzeće od CAATSA, kako je smatrao, trebalo je omogućiti nekim zemljama da bi izgradile bliže bezbednosne odnose sa SAD, dok postepeno smanjuju zavisnost od ruske vojne opreme.


Komentari (31)

Srbija

07.11.2019. 09:19

Ni slucajno odustati od ove kupovine ! Sad je trenutak i to sto pre, za S400 ako treba obavezno raspisati zajam i kupiti, uz Pancir S opremiti se do zuba, to nam je jedina i najveca garancija da smo spremni na odbranu, jer agresor stalno kruzi oko nas kao kobac ! Odbrana drzave nema cenu !

Mikiboy

07.11.2019. 09:20

Pa ako smo se odlucili da vodimo neutralnu politiku onda nemozemo da budemo neutralni ako podlezemo pritiscima neke strane.

Srpkinja Iz Srbije

07.11.2019. 09:23

od njih treba da se distanciramo.dosta su nam zla naneli i još bi.Valjda će ih stići božija kazna..

Ludi Milojko

07.11.2019. 09:47

Nema ništa od pretnje Amerikanaca, neka gledaju svoje dvorište severnoatlantski teroristi.Ako dolaze neka donesu odštetu za bombardovanje sa kamatom i odštetu za posledice bombardovanja sa kamatom.Za izvinjenje se ne treba ni razmišljati, to se od njih ni ne očekuje...

Miladin

07.11.2019. 09:49

Srbija treba da uđe u sastav Ruske federacije. Kakva Evropska unija to su sve osvedočeni neprijatelji Srbije. Putin je spasonosno rešenje za Srbiju jer će vratiti Kosovo Srbiji.

stevo

07.11.2019. 10:16

Poznata demokratija zapada.Mi moramo naučiti plivati u ovakvim vodama, jeste da je teško ali mora se. Niko nije objavio da li su Amerikanci ukinuli sve sankcije Srbiji kao državi i gradjanima kao pojedincima. Predeednik je nekoliko puta naznačio " ...može im se,... toliko su jaki,...mi smo mali i nejaki u odnosu na njih, .." itd.Život je borba, pa valjda i ovo trebamo tako shvatiti, za nas ništa novo.

666666

07.11.2019. 16:15

@Vlajko - шта смо ми СРБИЈАНЦИ сејали 90.-тих? Пробудите се 1.-Словеначка ТО напала ЈНА ничим изазвана 2.-Хрватска прогласила отцепљење од СФРЈ,није дала политичку аутономији Српској аутономној оббласти (САО Крајиина) 3.-Муслимани убили старог свата у Сарајеву на Башчаршији. Срби ни у једној републици нису никога напали ДОК нису ОНИ били нападнути.Тако да Срби нису ништа сејали,већ су се само бранили од БАЛИЈА БЕЛОГАРДЕЈАЦА И УСТАША.Да се разумемо НИСАМ СРБИН али сам Србијанац-Мађар

Tamo Neko

07.11.2019. 11:04

Da idemo na referendum.Da li smo za kupovinu S-400 DA ili NEI da li smo za blize odnose sa SAD-om ili Rusijom.

Петар Бањалука

07.11.2019. 11:38

Молим Министарство одбране Србије да отвори жиро рачун да сви скупљамо за С-400.

TIG

07.11.2019. 18:57

@Петар Бањалука - svaka ti cast, to pitanje neka pitaju novinari, da cujemo odgovor. do sada su pricali da nema mala Srbija pare. Sta ce ako skupe gradjani i dobrovoljci sirom sveta pare za vojsku?

Vatro Marx

07.11.2019. 14:40

Dokle ce taj Vasington da Srbiji dijeli lekcijesta Srbija duguje Vadingtonu , da vlada suti i ne reaguje. Umesto da kaze dosta jetog ucjenjivana. Nésto tu ne stima dok sevlada SAD ovako ponasa.

Milos

07.11.2019. 16:44

Vasington zeli da se Srbija distancira od Moskve kako bi lakse dezintegrisali i unistili Srbiju. Srbija to ne zeli....

Beba

07.11.2019. 16:47

Najteze nam je ako uvedu sankcije nekim ljudima iz vlasti i blokiraju im imovinu u Americi....ha ha ha....

Sremac

07.11.2019. 17:01

Bio na ratistu 99 tesko ponizenje nista nismo mogli Srbija ako hoce da bude neutralna mora da nabavi Panzir i S400 ili da udje u NATO druge nema mislim da smo svi za ovo prvo

Fumdepuce

07.11.2019. 17:32

"Vašington želi da se Srbija distancira od Moskve" ?!...kako "tata" kaze...i ako se ne poslusa, odmah packe po usima...!!!

Miso.Pec

07.11.2019. 18:07

Srbija treba da se distancira od onih koji su nam ubijali decu i otrovali zemlju uranijumom a da produbljuje saradnju sa onima koji Srbiji pomažu i njeni su prijatelji,pa neka zaključe ko je ko.

dosta vise

07.11.2019. 18:29

Pa vi lepo preventivno povucite sva sredstva i imovinu koja drzava ima u toj sada vec dosadno imperijalisticko bezobrazno kretenskoj zemlji. I onako ne znam kakve mi uopste ekonomske veze imamo sa njima?

Шатор

07.11.2019. 19:03

Сву имовину у САД продати, не држати код њих ништа.

Мр Радомир Шћепановић

07.11.2019. 19:20

Nije Vam valjda ,,pancir i S-400" dovoljan da odustanete od ponovng bombardovanja i dalje okupacije Srbije? A kako mislite da osvojite Rusiju,Belorusiju,Kinu,Indiju,Iran..?

Sitar

18.11.2019. 18:23

Ako se distancira od Moskve vladajuća partija će sigurno izgubiti izbore pa onda nek vide šta će.