Lideri V4 razočarani negativnim signalom EU prema Balkanu

Tanjug

05. 11. 2019. u 22:33

Лидери В4 разочарани негативним сигналом ЕУ према Балкану

Foto G. Čvorović

Čelnici zemalja Višegradske grupe (V4) izjavili su danas da su razočarani u EU zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu, ali da se mogu iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom
Čelnici zemalja Višegradske grupe (V4) izjavili su danas da su razočarani u EU zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu, ali da se mogu iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem", rekao je Orban, prenosi MIA.

PROČITAJTE JOŠ -  Nemačka i Francuska razmatraju nova pravila: Partnerstvo sa Srbijom umesto pristupanja EU?

Premijeri Slovačke i Češke složili su se s Orbanom, rekavši da su takođe razočarani.

"Tri zemlje EU, od kojih je jedna osnivač, koje su se usprotivile proširenju sa zapadnim Balkanom, izložila su građane regiona riziku", rekao je slovački Peter Pelegrini.

"Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji sa Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Ovo je bila velika greška, jer verujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i bezbednosna", naveo je on.

Premijer Pelegrini upozorio je da će EU možda ponovo zapasti u novu migrantsku krizu zbog pristupa zapadnom Balkanu.

"Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvek će biti na strani zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih podržale i motivisale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama", naglasio je Pelegrini.

Premijeri učestvuju u Pragu na sastanku Grupe prijatelja kohezije koja okuplja 17 država članica Centralne i Istočne Evrope, s ciljem da obezbedi dovoljno resursa za kohezijska sredstva u predstojećem višegodišnjem finansijskom okviru EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pinokio Prvi

06.11.2019. 18:27

Francuska sprema predloge za reformu procesa proširenja EU. Prema jednom od tih predloga proces proširenja i pregovaranja bi bio reverzibilan, odnosno, zemlja kandidat bi mogla da izgubi neke prednosti ako promeni politiku ili počne da nazaduje. Naš veliki vođa Aca Vučić rekao je još pre 4 godine da bismo morali da uđemo u EU već 2020. godine, tačka i šlus. Usta su mu bila puna priče da ćemo mi ziher odraditi sve svoje obaveze i ispuniti sve uslove i da EU neće imati druge nego da nas primi.

Pinokio Drugi

06.11.2019. 18:29

Još su 2017. govorili on,Tanja Miščević,Jadranka Joksimović i Ivica Dačić da je veoma važno da osnove kreiranja budžeta EU za period 2020.-2027.,koja će se praviti 2018. na 2019.,budu tako napravljene da će biti očigledno da su predviđena sredstva za novu državu članicu Srbiju.Taj bezobrazluk od uobraženosti otišao je tako daleko da tada niko nije ni spominjao da je Crna Gora u pregovorima sa EU odmakla više od Srbije,ali je vođa u to vreme neprestano govorio samo o Srbiji u EU već 2020. godine.