Dve Nemačke ponovo u igri: Da li je Palmer oživeo Išingerov model za KiM

D. R. Đ.

sreda, 06. 11. 2019. u 14:02

Две Немачке поново у игри: Да ли је Палмер оживео Ишингеров модел за КиМ

Foto Ž. Knežević

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan nije se doticao toga kakav konačni ishod dijaloga sa Prištinom Amerika očekuje

MODEL "dve Nemačke" moglo bi da bude rešenje kosmetskog pitanja koje je Metju Palmer imao na umu kada je izjavio da ne isključuje mogućnost da dve strane dogovore nešto što "ne bi bilo do kraja međusobno priznavanje, ali bilo bi bolje nego ovo što sada imamo".

Tokom izjava za medije posle susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prekjuče u Beogradu, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan nije se doticao toga kakav konačni ishod dijaloga sa Prištinom Amerika očekuje. Ali je, kasnije gostujući na RTV Vojvodina, više puta isticao odranije poznat stav: da je za SAD međusobno priznavanje idealno rešenje. Dodao je, ipak, da može biti i kreativnog rešenja bez potpunog međusobnog priznavanja.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za "Novosti" da to asocira na model "dve Nemačke", koje su svoje odnose uredile ugovorom iz 1972. i koji je bio na snazi do 1989.

- Tu nije bilo međusobnog formalnog priznavanja, a Zapadna i Istočna Nemačka su obe postale članice UN i svih drugih međunarodnih organizacija. O tom modelu, kao rešenju za kosovsko pitanje se dosta ranije govorilo, ali ne znam da li je on još na stolu.


Pročitajte i: Vučić i Fabrici o EU integracijama i nastavku dijaloga: Srbija mora da nastavi svoj put u EUZa analitičara Dragomira Anđelkovića, nema dileme da je Palmer mislio na ideju koju je plasirao nemački diplomata Volfgang Išinger, nekadašnji član posredničke "trojke" Kontakt grupe za Kosovo, ali on smatra da Srbija ne treba da nasedne na tu vrstu zamke.

- Oni od početka lukavo govore o "dve Nemačke", bez preciziranja šta se tu sve podrazumeva. A Srbija bi verovatno bila spremna da razgovara i o priznavanju jednog dela Kosova ako dođe do njegove fer podele, tako što bi nama ostali sever, Kosovsko Pomoravlje i manastiri.

Volfgang Išinger, foto EPA

Posle razgovora sa američkim izaslanikom, predsednik Vučić saopštio je i da mu je Palmer preneo šta se Vašingtonu ne dopada u srpskoj politici, a Anđelković smatra da je tu kao ključno istaknuto zalaganje Beograda za povlačenje priznavanja:

- Bezobrazluk je da nam se to i pomene jer je Amerika deo naše teritorije priznala za nezavisnu državu, pa Beograd i pored toga sa njima sarađuje. Takođe, verujem da imaju primedbe na to što nabavljamo oružje od Rusije i što s tom zemljom vojnotehnički sarađujemo.

JASNA PORUKA OPOZICIJI

SA američkim izaslanikom juče su razgovarali i predstavnici dela opozicije, a Ambasada SAD je na "Tviteru" objavila da je Palmer "naglasio važnost učešća u demokratskim debatama". Jedan od lidera SzS Dragan Đilas je na svom tviter-nalogu napisao da je Palmeru dao poklon koji će ubuduće davati svim diplomatama sa kojima se susreće, a reč je o naslovnim stranama na kojima će svoju sliku zameniti njihovim. "Da napokon shvate u kakvoj diktaturi živimo i kakvoj satanizaciji smo izloženi" - napisao je Đilas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Perica Iz Varosi

06.11.2019. 16:31

Само обе Немачке у то време нису имале Албанију за суседа!!!!!!!!!!!!!

tomy

06.11.2019. 17:10

Stvarno ne mogu da verujem,oni nas izbombardovali,porusili zemlju ,ekonomski nas vratili 50 godina unazad,pobili narod,otrovali nas,oteli nam zemlju i mi sada cekamo da oni kazu sta zele,neverovatno ! Prijatelji nam nisu jer oni nemaju prijatelje,samo goli interes i zelju za vladavinom.A mi imamo one kojinas ne ucjenjuju,poklanjaju nam avione i tenkove i cuvat ce nas od svih i nikada nas nisu tukli i sve to za male ustupke .Dakle sta tu nije jasno?

zaliv.net

06.11.2019. 17:26

@tomy - pa kad skinec gache onda ne mozes da se bunis sad samo trpis, eto tako nas je vlast lepo sve od 2000god do danas namestila i mi trpimo a nismo ni svesni sta nam se desava.

Miso.Pec

06.11.2019. 18:40

Svaka varaijanta gde bi i najmanja stopa Kosmetske zemlje mogla biti priznata u UN kao nezavisno Kosovo je neprihvatljiva za Srbiju ali za sva vremena,to moraju jasno da znaju svi iz medjunarodne zajednice.

Biće

06.11.2019. 18:50

Još jedan Velja Ilić na delu, trguje i zemljom i narodom samo da se dokopa državne kase. Ako opet ovakvim "patriotama" dozvolimo vlast treba da nas nema...