MODEL "dve Nemačke" moglo bi da bude rešenje kosmetskog pitanja koje je Metju Palmer imao na umu kada je izjavio da ne isključuje mogućnost da dve strane dogovore nešto što "ne bi bilo do kraja međusobno priznavanje, ali bilo bi bolje nego ovo što sada imamo".

Tokom izjava za medije posle susreta sa predsednikom Aleksandrom Vučićem prekjuče u Beogradu, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan nije se doticao toga kakav konačni ishod dijaloga sa Prištinom Amerika očekuje. Ali je, kasnije gostujući na RTV Vojvodina, više puta isticao odranije poznat stav: da je za SAD međusobno priznavanje idealno rešenje. Dodao je, ipak, da može biti i kreativnog rešenja bez potpunog međusobnog priznavanja.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže za "Novosti" da to asocira na model "dve Nemačke", koje su svoje odnose uredile ugovorom iz 1972. i koji je bio na snazi do 1989.

- Tu nije bilo međusobnog formalnog priznavanja, a Zapadna i Istočna Nemačka su obe postale članice UN i svih drugih međunarodnih organizacija. O tom modelu, kao rešenju za kosovsko pitanje se dosta ranije govorilo, ali ne znam da li je on još na stolu.


Pročitajte i: Vučić i Fabrici o EU integracijama i nastavku dijaloga: Srbija mora da nastavi svoj put u EUZa analitičara Dragomira Anđelkovića, nema dileme da je Palmer mislio na ideju koju je plasirao nemački diplomata Volfgang Išinger, nekadašnji član posredničke "trojke" Kontakt grupe za Kosovo, ali on smatra da Srbija ne treba da nasedne na tu vrstu zamke.

- Oni od početka lukavo govore o "dve Nemačke", bez preciziranja šta se tu sve podrazumeva. A Srbija bi verovatno bila spremna da razgovara i o priznavanju jednog dela Kosova ako dođe do njegove fer podele, tako što bi nama ostali sever, Kosovsko Pomoravlje i manastiri.

Volfgang Išinger, foto EPA

Posle razgovora sa američkim izaslanikom, predsednik Vučić saopštio je i da mu je Palmer preneo šta se Vašingtonu ne dopada u srpskoj politici, a Anđelković smatra da je tu kao ključno istaknuto zalaganje Beograda za povlačenje priznavanja:

- Bezobrazluk je da nam se to i pomene jer je Amerika deo naše teritorije priznala za nezavisnu državu, pa Beograd i pored toga sa njima sarađuje. Takođe, verujem da imaju primedbe na to što nabavljamo oružje od Rusije i što s tom zemljom vojnotehnički sarađujemo.

JASNA PORUKA OPOZICIJI

SA američkim izaslanikom juče su razgovarali i predstavnici dela opozicije, a Ambasada SAD je na "Tviteru" objavila da je Palmer "naglasio važnost učešća u demokratskim debatama". Jedan od lidera SzS Dragan Đilas je na svom tviter-nalogu napisao da je Palmeru dao poklon koji će ubuduće davati svim diplomatama sa kojima se susreće, a reč je o naslovnim stranama na kojima će svoju sliku zameniti njihovim. "Da napokon shvate u kakvoj diktaturi živimo i kakvoj satanizaciji smo izloženi" - napisao je Đilas.