PALMER PORUČIO U PRIŠTINI: Srbija ne može u EU bez priznanja nezavisnosti Kosova (VIDEO)

Novosti online

01. 11. 2019. u 17:30

ПАЛМЕР ПОРУЧИО У ПРИШТИНИ: Србија не може у ЕУ без признања независности Косова (ВИДЕО)

Foto: kosovo-online.com

Palmer je rekao da mu je drago što je u Prištini, i da je to mesto rasta i nove gradnje
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer održao je danas govor pred kosovskim studentima u biblioteci "Pjeter Bogdani" u Prištini, u kome je naglasio neophodnost dogovora sa Srbijom. On je poručio i da Srbija neće moći da uđe u EU bez priznanja Kosova.


Palmer je rekao da mu je drago što je u Prištini, i da je to mesto rasta i nove gradnje.


"Vidim plodove vašeg napora. SAD su podržale vaše težnje kao prijatelja i kao partnera. Rešenje za stabilnost na Balkanu je integracija Kosova. Potpuna integracija Kosova ostaje naša obaveza. Grenelovo imenovanje naglašava da su SAD prisutne i spremne da pomognu, kazao je Palmer.


Govoreći o članstvu Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da Srbija to pravo neće steći bez priznanja nezavisnosti Kosova, piše Ljajmi.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Priča Bastaćevog kuma dokaz kakva opasnost je pretila Srbiji; Ako treba idem na poligraf zbog afere oko oružja


„Vučić zna da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez rešenja problema sa Kosovom. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku. Budućnost Kosova oblikovaće njegovo susedstvo", rekao je Palmer studentima.

NOVE MOGUĆNOSTI


On je poručio da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rešenja na Balkanu, i naglasio da rešavanje odnosa Kosova i Srbije ostaje strateški prioritet SAD. Palmer je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.


"Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije biće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mesta. Kada bude formirana nova vlada, moraće da oživi pregovore. Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog jer status-kvo nije dovoljan“, istakao je Palmer.
SAD NE NAMEĆU SPORAZUM


“Pregovori sa Srbijom su bili komplikovani. Ali kosovska istorija oduvek se odnosila na prevazilaženje izazova i kompromisa. Vaša državotvornost je neopoziva i sada vam je potrebna normalizacija da bi iskoristili veliki potencijal koji posedujete”, naveo je Palmer.


On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.


“Trebali bi da imaju prostor za pregovaranje bez straha. SAD ne nameću sporazum, Kosovo i Srbija ga moraju postići i odobriti. Pregovarači moraju imati prostora za istraživanje ideja“, dodao je Palmer.


(kosovo-online.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Rale

01.11.2019. 18:07

Pa sta i da ne udjemo u EU? Kosovo sigurno necemo priznati kao nezavisno a EU ako ovako nastavi ce se raspasti. Isto kao i Amerika cije je drustvo duboko podeljeno i malo im treba da se sve raspadne.

Lule

01.11.2019. 18:19

Ako Srbi na referendumu kazu ne nezavisnosti Kosova a hoce onda nista od Palmerovih pustih snova.

РОБИА

01.11.2019. 19:15

Палмер ие можда марсовац. он као да ие баш са марса пао ! Сити смо ваших превара. Па ми народ нечемо у европу. У нато поготово. Ма идите доджавола са вашим глупостима. Даи боже да не знам уопште где се налази та проклета америка. Где нисте све умешани и нанели само зло . Тражите ратне злочинце. Па куда че вечи од вас. Прво вама да се суди !.....

zaliv.net

01.11.2019. 19:18

Hoce li nasa vlast i dalje da cuti ili da pozove njihovog ambasadora na razgovor i uruci mu protestnu notu....jesmo li drzava ili krpa?

Simostep

01.11.2019. 20:25

Нетреба да срљамо. Шта ако Србија неће у ЕУ. Хоће да задржи Косово и Метохију, без ЕУ.

Realno

01.11.2019. 21:49

Pa onda i netreba da uđemo u EU, to je čista ucena na koju će naš dragi predsednik sigurno pristati samo da se uvuče zapadu još više u prkno

Dzonila

01.11.2019. 23:48

Kakvi su ovi ameri i britanci licemeri pa to ne postoji na svetu. Najpre zavode red i udaraju cuske po svetu a onda pricaju o nekom partnerstvu . Jadan ti je onaj kome su oni doneli slobodu i demokratiju. A britancima je stalo do Foklandskih otoka koji su 8000 hiljada km od njih pa nece da ih se odreknu a traze od nas Kosovo sto je deo Srbije .

Di

02.11.2019. 04:50

EU je svakako pred raspadom. Britanija iz nje izlazi, a nama kao postavljaju uslove za ulazak...

Janko

02.11.2019. 04:52

priznajte vi nezavisnost Teksasa i nemojte se mešati u unutrašnje stvari drugih država

Rasa Ilić

02.11.2019. 05:12

Jel ovom neko objasnio da njegova zemlja nije članica EU ili on zamišlja neke stvari.

Србски пријатељ

02.11.2019. 22:05

Тако је брате Србине, нема признања, нема ЕУ, идемо у ЕвроАзијски савез !