ODLUKA dela opozicije da bojkotuje birališta na proleće sledeće godine, osim što bi mogla da otvori prostor manjim igračima i političkim autsajderima za ulazak u izbornu trku, najverovatnije će dovesti i do pojave velikog broja tzv. skrivenih lista.

Prema našim informacijama, pojedini visoki funkcioneri stranaka Saveza za Srbiju traže način kako da zaobiđu "zakucanu" strategiju bojkota, kako bi izašli bar na lokalne izbore, koji će biti održani zajedno sa parlamentarnim, i to preko adhok formiranih grupa građana.

Naši izvori tvrde da ovakav scenario uveliko razrađuju pojedinci u Demokratskoj stranci. Grupe građana, odnosno "skrivene liste" na kojima se ne bi lično pojavili kao kandidati, zgodna su formula da ne prekrše stranačku odluku o bojkotu, a da ipak pokušaju da osvoje komad vlasti na lokalu.

Pročitajte još - Demokrate obaraju bojkot?

To je, navodno, slučaj sa Sašom Paunovićem, zamenikom predsednika DS, koji u Paraćinu uveliko radi na formiranju izbornog štaba za lokalne izbore. Postoje nezvanične informacije da nije isključeno ni da Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju, takođe formira neku grupu građana koja bi izašla na lokalne izbore u Šapcu.

I politički analitičar Branko Radun kaže, za "Novosti", da će na listićima verovatno biti "maskirane opozicije":

- Odlukom o bojkotu pojedine stranke doći će u situaciju, ne da ne budu vlast, nego da ne budu ni opozicija. Toga su sigurno svesni, pa će biti zaobilaženja bojkota na razne načine. Na skrivene liste ćutaće i centrale, jer se ne izlazi na izbore pod imenom partije. Sve ovo će se zapravo dešavati jer se ne zna šta dan posle bojkota. Cilj bojkota može da bude da se izbore za novo glasanje posle nekoliko meseci, ali šanse za to su skoro pa nikakve.On navodi da će sigurno neke partije, koje inače ne bi mogle da se domognu institucija, osvojiti mesta u parlamentu. Ali, ne veruje da bi to, ukoliko samostalno uđe u izbornu trku, mogla biti Desnica Srbije Miše Vacića, koja je u fokusu zbog ulaska u lokalni parlament Medveđe, ali i oštrih i netolerantnih izjava.

Pročitajte još - Mnogi i dalje bojkotuju bojkot

- Može neko da iskoči, ali samo ako budu išli u koaliciji. Na primer, sa radikalima koji sami nemaju pet odsto za cenzus. Moguće je da uđe i SPAS, koji su takođe desnica - objašnjava Radun.

On smatra da će, ukoliko Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića odluči da ide na izbore, pokupiti sve glasove tzv. građanske opcije.ĐILAS LjUT NA LUTOVCA zbog 200.000 €

PREMA nezvaničnim informacijama, odnosi između predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i šefa demokrata DS Zorana Lutovca prilično su zahladneli u poslednje vreme, i to zbog - novca. Naime, Đilas je nedavno saopštio da je Fondaciji DS za unapređenje demokratije "Ljuba Davidović" prebacio 200.000 evra. Taj novac, prema njegovom objašnjenju, pripao mu je na osnovu kamata na dug DS Razvojnoj banci Vojvodine, čiju je otplatu Đilas u jednom trenutku preuzeo, kako ne bi bila pokrenuta hipoteka na nekretnine koje su pojedine dmeokrate dale kao garanciju za kredit. Te ogromne pare, međutim, kako tvrde pojedini članovi DS, naprosto su isparile, a Đilas od Lutovca još nije dobio razjašnjenje šta se sa njima dogodilo.