OD 16 država koje su povukle priznavanje Kosova, čak devet su članice Pokreta nesvrstanih. Upravo u tome ogleda se značaj ove organizacije za našu državu, o čemu je govorio i šef diplomatije Ivica Dačić koji je prisustvovao Samitu nesvrstanih održanom protekle nedelje u Bakuu.

Dačić je na marginama samita održao niz bilateralnih sastanaka na kojima je pitanje KiM bilo centralna tema.

- Naši kontakti sa tim blokom država su izuzetno bitni u našoj borbi za KiM - rekao nam je Dačić. - Pokret nesvrstanih danas ima 120 članova, a 71 ne priznaje nezavisnost Kosova. To dovoljno govori o njihovom značaju za nas.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je, s obzirom na globalnu situaciju, danas upitna i snaga Evropske unije, a kamoli Pokreta nesvrstanih:

PROČITAJTE JOŠ - Nesvrstani su uvek uz nas

- Ipak, za nas, nesvrstani jesu bitni zbog problema Kosova i Metohije. Veliki broj članica ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost, a mnogi su i povukli priznavanje nakon diplomatske akcije srpskog državnog vrha. Tradicija dobrih odnosa Jugoslavije i Srbije sa tim zemljama predstavlja bitan argument kada je reč o njihovom odnosu prema Kosovu.

Srbija danas u Pokretu nesvrstanih ima status posmatrača, iako je Jugoslavija bila jedan od osnivača te organizacije. Ipak, u poslednje vreme intenzivirani su odnosi naše zemlje sa državama članicama nesvrstanih. Pola veka nesvrstanih obeleženo je 2011. na samitu u Beogradu, a još bliže odnose počeo je da razvija Dačić nakon što je došao na funkciju ministra spoljnih poslova. U tome se uglavnom oslanja na veze nastale još u vreme Josipa Broza i tadašnje Jugoslavije, jer je sećanje na njih u mnogima od ovih zemalja i dalje živo. Zahvaljujući tome napravio je značajan rezultat po pitanju povlačenja priznanja Kosova.

Pored Srbije, od bivših jugoslovenskih republika status posmatrača u ovoj organizaciji imaju i Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.


OSNIVAČKA KONFERENCIJA U BEOGRADU

OSNIVAČKA konferencija Pokreta nesvrstanih održana je od 1. do 6. septembra 1961. godine u zgradi Narodne skupštine. U centru pažnje te konferencije bili su predsednici Indije - Džavaharlal Nehru, Gane - Kvame Nkrumah, Egipta - Gamal Abdel Naser, Indonezije - Ahmed Sukarno, i Jugoslavije - Josip Broz Tito. Jugoslavija je bila domaćin samita i početkom septembra 1989. godine, u Beogradu.