Aljbin Kurti je opsednut Srbima i Srbijom i ne prestaje da gazi i nipodaštava srpski narod na Kosovu i Metohiji i njegovu izbornu volju, izjavio je sinoć direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.


Prema njegovim rečima, samo iz opsesivne mržnje može proisteći ta količina bahatog gaženja prava na političku volju čitavog jednog naroda.


"Možda će Kurti u Radi Trajković i Nenadu Rašiću naći partnere za ostvarivanje svojih velikoalbanskih ciljeva, ali to neće biti srpski politički predstavnici", naglasio je Đurić u saopštenju.


On je naveo da Kurtijev flert sa pomenutima, "koji od srpskog u sebi imaju samo ime i prezime", ne može prikriti i zamaskirati njegovu mržnju prema svemu srpskom.


Pročitajte još: Đurić: Kurti je bedbednosna pretnja stabilnosti u regionu


Srpska lista je na poslednjim izborima dobila ekskluzivno pravo da artikuliše srpske državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji, i niko, pa ni Aljbin Kurti, to pravo joj ne može oduzeti, zaključio je Đurić.


Kurti, kandidat pokreta Samoopredeljenje za premijera privremenih prištinskih institucija, ponovio je danas da će u slučaju da bude izabran na tu funkciju, njegova vlada imati barem jednog ministra iz srpske zajednice, ali da on neće morati da bude iz Srpske liste.


ĐURIĆ: OSMANI IZBEGAVA DA REŠAVA SUŠTINSKE PROBLEME BEOGRADA I PRIŠTINE


Vjosa Osmani, poput Aljbina Kurtija, samo traži izgovore kako bi izbegla suštinsko rešavanje problema između Beograda i Prištine, ocenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić povodom izjave kandidatkinje Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijerku privremenih prištinskih institucija da nema roka za postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.


Vjosa "Osmani traži izgovore kako bi se ozbiljni razgovori o pitanju koje opterećuje stabilnost čitavog regiona odložili u nedogled, i pritom kupilo još vremena za realizaciju projekta ''velike Albanije'' za koji se i ona i Kurti zalažu", rekao je Đurić za Tanjug.


On ističe da Osmanijeva pokušava da obmane partnere Prištine u međunarodnoj zajednici da je za dijalog, i da to radi na isti način na koji bivši poremjer Ramuš Haradinaj lagao EU na početku svog mandata da je posvećen dijalogu s Beogradom


"Međunarodna zajednica ne bi smela da dozvoli da ista laž prođe dva puta", zaključio je Đurić.