Premijerka Srbije na ručku sa Medvedevim

Tanjug

petak, 25. 10. 2019. u 13:45

Премијерка Србије на ручку са Медведевим

Foto: Tanjug

Brnabić za stolom sedi pored Medvedeva, a kasnije će sa njim imati i bilateralni sastanak
Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvuje radnom ručku koji je u Skolkovu, na oko 20 kilometara od Kremlja, organizovao predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev za šefove delegacija učesnika sednice Evroazijskog međuvladinog saveta.

Brnabić za stolom sedi pored Medvedeva, a kasnije će sa njim imati i bilateralni sastanak.

Inače, Skolkovo se nalazi u Moskovskoj oblasti, i tu se razvija "inovacioni grad" na oko 400 hetara. Plan je da se tu nastani oko 50.000 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ -Vučić se oduševio oružjem u Batajnici: Ovako nešto nisam video

Fondacija Skolkovo se sastoji od četiri entiteta, Inovacionog centra Skolkovo sa više od 1.000 startap kompanija, koji će Brnabić posetiti posle ručka sa Medvedevim, Tehnoparka Skolkovo, Tehnološkog univerziteta Skolkovo i Skolkovo sitija.

Prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu među potpisanim sporazumima je i onaj sa Univerzitetom Skolkovo, koji je jedan od najvažnijih ruskih centara za razvoj mladih inženjera i tehnoloških startapova.

Srbija je ranije sa rukovodstvom Skolkova razgovarala da srpske inovacione kompanije budu prisutne u njihovom inovacionom centru, kao I da učestvuju u konkursima i programima koje finansiraju Skolkovo i drugi ruski investicioni fondovi.

Inače, Skolkovo čak daje vize po ubrzanoj proceduri za inženjere iz celog sveta koji tamo nameravaju da rade ili otvaraju svoje startap kompanije.Premijerka Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Sporazumom sa EAEU se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske eonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Inače, važeće stope carine u EAEU su dva evra za hiljadu komada cigareta, 1,5 evra po litru alkohola i oko 15 odsto za polutvrde i tvrde kravlje sireve.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Sporazum čija će primena primane početi kada ga parlamenti šest zemalja ratifikuju nije koristan samo za srpske privrednike koji posluju sa zemljama EAEU, on je istovremeno i važan motiv za dolazak stranih investitora i ulagača.

Potpisivaju sporazuma u Moksvi prisustvovaće i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine, a njene clanice su Ruska federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan sa ukupnim BDP-om od 1,9 triliona američkih dolara.

Prvi spoljnotrgovinski partner Srbije je Evropska unija sa kojom ostvaruje 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko sedam odsto.

Kada postane punopravni član EU, svi sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa trećim zemljama prestaju da važe, tako da sporazum sa EAEU ne bi trebalo da ugrožava evropski put Srbije.

Brnabić će se tokom svoje posete Moskvi sastati i sa premijerom Belorusije Sergejem Rumasom i predsednikom Evroazijske razvojne banke Andrejem Beljanovim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)