DEO demokrata, uključujući i beogradski odbor stranke, mogao bi uskoro da podnese zvaničnu inicijativu da se najkasnije do kraja godine održi izborna skupština stranke, na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo, a zatim i konačno zaokružilo ujedinjenje, pre svega, sa SDS Borisa Tadića.

Kako tvrde naši izvori, struja među demokratama, u kojoj je i većina poslanika, već duže je nezadovoljna politikom i odlukama lidera Zorana Lutovca i vrha stranke, koje, po njima, ubrzano slabe DS i vode je ka utapanju u Savez za Srbiju. Scenario marginalizovanja DS, smatraju, najviše odgovara Draganu Đilasu, lideru Stranke slobode i pomirenja, koji želi da preuzme vodeću ulogu u ovom opozicionom bloku.


PROČITAJTE JOŠ: Demokrate zbog Bastaća hoće iz SzS

Iako je spajanje sa SDS i Zajedno za Srbiju, na čijem čelu je Nebojša Zelenović, odavno najavljeno, formiranje zajedničkih organa i izbor rukovodstva buduće političke organizacije nije ni na pomolu. Prema našim informacijama, u ZsS nisu odustali od ujedinjenja, ali su trenutno "povukli ručnu" kada je reč o ovim dogovorima, pa u delu DS smatraju da ih više ne treba čekati i da priču treba završiti sa Tadićem i povratkom njegovog SDS.

Ulje na vatru u DS dolile su i podele oko bojkota izbora, kao i blago reagovanje Lutovca na pokušaje lidera Dveri Boška Obradovića da kadrira u taboru demokrata. Jedan broj demokrata zamera lideru i to što se nije oglasio povodom slučaja Marka Bastaća, koji je pokušao da prošvercuje devize u zemlju.