VUČIĆ ZA FAJNENŠEL TAJMS: Ulazak u EU ne zavisi samo od nas, to opravdava našu politiku bližih veza sa Rusijom i Kinom

Tanjug

23. 10. 2019. u 09:17

ВУЧИЋ ЗА ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: Улазак у ЕУ не зависи само од нас, то оправдава нашу политику ближих веза са Русијом и Кином

Foto: Tanjug

Moramo sami o sebi da brinemo. To je jedini način, rekao je Vučić
Odluka EU da ne otvori vrata Severnoj Makedoniji i Albaniji navela je region da shvati da ne može da se osloni samo na svoje zapadne susede, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio da je jedini odgovoran pristup da brinemo sami o sebi.


Takva odluka, doneta uprkos reformskim naporima Albanije i Severne Makedonije, jasno je pokazala regionu da "nije sve do nas", istakao je Vučić u intervjuu za "Fajnenšel tajms".


"Oni su uvek govorili, 'od vas zavisi, od brzine vaših reformi... Sad su pošteniji. Sad bar kažu, nije sve do vas", rekao je Vučić i potom zapitao:


"Šta mogu da uradim, da plačem i štrajkujem glađu ispred Berlemona?", misleći na sedište Evropske komisije u Briselu.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić za "Standard": Beograd neće priznati Kosovo u aktuelnim granicama, za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov


"Neću to da radim, niko to neće da uradi", rekao je predsednik Vučić.


Vučić je rekao i da odbijanje EU da započne pristupne pregovore sa dve balkanske zemlje opravdava njegovu politiku učvršćivanja bližih veza sa Kinom i Rusijom.


Beograd je, kako napominje ugledni britanski list, spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom u petak i takođe se zalaže za dalju regionalnu integraciju.


"Moramo sami o sebi da brinemo. To je jedini način, to je jedini pristup. Sve drugo bi bilo neodgovorno", rekao je Vučić.


Britanski list konstatuje da bi ovakvi komentari mogli da osnaže strahovanja da EU gubi uticaj na Balkanu pošto se lideri Unije nisu dogovorili o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom na samitu prošle nedelje.


Predsednik Vučić je kazao i da Balkan treba da uradi više po pitanju jačanja regionalne saradnje.


"Ne možemo da zavisimo od naredne odluke Evropskog saveta ili od toga da li će holandska vlada odlučiti ovako ili onako ili da li će danska vlada uraditi nešto drugačije od onoga što očekujemo", rekao je Vučić.


Britanski list podseća da je Vučić prošle nedelje sa premijerima Severne Makedonije i Albanije potpisao deklaraciju o formiranju sporazuma o saradnji po modelu Šengena koja predviđa slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga između ove tri zemlje.


Deklaracijom se pozivaju i druge zemlje regiona da se pridruže sa namerom stavanja zajedničkog tržišta od 18 miliona ljudi.


Vučić je rekao da je posvećenost sporazumu bila ojačana pregovorima o proširenju evropskog bloka.


Prethodno, rekao je on, susedi Srbije nisu bili zainteresovani jer su očekivali mnogo više od EU.


Sada, kako je rekao Vučić, oni vide da "moramo najpre da se okrenemo jedni drugima, naravno ostajući na putu ka EU, ali ne očekujući milostinju od bilo koga".


Vučić je dodao da je spreman da uskladi stope poreza na dodatu vrednost i podsticaje za investiranje sa Albanijom i Severnom Makedonijom, za koje je rekao da će stvoriti tržište od 12 miliona ljudi izmedu tri zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: SUSRET VUČIĆA I ALTMAJERA: Potpisana dva sporazuma


Britanski list podseća da je Srbija otvorila pretpristupne pregovore sa EU 2014. godine i zaključuje da je blok smatra manje pripremljenom za članstvo od Severna Makedonije.


Diplomata EU u Beogradu rekao je za FT da Srbija "prosto geografski" pripada EU.


Vučićeva politika regionalne saradnje i balansiranje velikih sila podseća na geografske proračune koje je napravila Jugoslavija, koja je bila i osnivač pokreta Nesvrstanih iako je ta država bila mnog oveća od Srbije danas.


Međutim regionalno nepoverenje i bilateralni problemi nakupili su se tokom ratova nakon raspada Jugoslavije i predstavljaće izazov za dublju saradnju, dodaje "Fajnenšel tajms".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

aleksander

23.10.2019. 09:31

Srbija na dobrom putu ekonomskog razvoja.A da bi sve bilo kako treba dosta zavisi i od zdrave privrede i razvijenog i dobrog tržišta.

Miki

23.10.2019. 09:35

Predsednik Vucic je apsolutno u pravu, trebamo se osloniti na svoj potencijal i snagu, ne smemo ocekivati mnogo od drugih.

Danilo

23.10.2019. 09:59

Бојим се да нас ЕУ игнорише због пријатељства са Русијом ,а боље би им било да се и они више окрену Русији и Кини него Америци.

Jovan

23.10.2019. 10:59

Veoma jasno i glasno rečeno. Ko nas želi i mi ćemo njega. Kina i Rusija ne prave nikakve uslove.

Sara

23.10.2019. 11:04

Srbija teži jacoj regionalnoj saradnji I ostaje na putu ka EU, ali n eocekuje niti želi milostinju, vec se sama bori za bolju poziciju.

Biljana

23.10.2019. 12:17

Podrška Rusije i Kine nam je od velikog značaja. Slabljenje EU može izazvati formiranje novih unija u kojima ćemo biti itekako dobrodošli!

Kica

23.10.2019. 12:24

Srbiji se za ulazak u EU namecu brojni uslovi, ali ona mora da gleda svoje interese I sta je za nju najbolje

Jelena

23.10.2019. 12:55

Zasto se EU cudi o nasim koracima, Svakodnevno izmisljaju razloge zasto ne mozemo u EU, a kad ovako ostavljeni pronadjemo svoj put, onda im smeta sto i sami stajemo na svoje noge bez njihove pomoci.

Vladimir

23.10.2019. 13:01

Srbija i dalje ostaje na svom evropskom putu,ali to ne znači da ćemo pristati na ucene i da ćemo se odreći istinskih prijatelja Kine i Rusije.

VUK

23.10.2019. 13:09

Nasa spoljna politika je orjentisana i kao istoku i ka zapadu. S tim sto su nam trenutno Rusija i KIna od mnogo vece koristi.

Nenad

23.10.2019. 13:21

Srbija želi da ima dobre odnose i sa Eu ali i sa Kinom i Rusijom.I ta sama EU gaji veoma dobre odnose sa te dve države.

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

23.10.2019. 20:09

@Jana - Pogotovo za podrucja: sloboda medija, prava nac.manjina, sudstvo, demokracija, zastita okolisa i.obnovljivo izvori energije.

Rose25

23.10.2019. 14:09

Našr prijateljstvo i saradanja sa Rusijom i Kinom treba da služi za primer svima pa i Evropskoj Uniji.

Goran

23.10.2019. 15:23

Reforme sprovodimo zbog nas samih da nam drzava bude sto uredjenija , samo clanstvo u EU kad dodje - dodje!

Bane

23.10.2019. 16:11

Slabljenje EU može izazvati formiranje novih unija u kojima ćemo biti itekako dobrodošli!

dzo

23.10.2019. 17:12

Svakodnevno izmisljaju razloge zasto ne mozemo u EU, a kad ovako ostavljeni pronadjemo svoj put, onda im smeta sto i sami stajemo na svoje noge bez njihove pomoci.

Ceda

23.10.2019. 18:54

Srbija definitivno ima najbolju spoljnu politiku. Samostalni smo, a istovremeno imamo odlicnu saradnju sa svima.

fretg

23.10.2019. 20:10

Ove provokacije Albanaca su prevršile svaku meru i ne prestaju iz dana u dan, ali jedno treba da znaju da im od Velike Albanije nema ništa, ostaće im samo san.

fretg

23.10.2019. 20:11

Svoju teritoriju necemo dati, koliko god Albanci pokusavali da nas provociraju i pritiskaju.Uzalud im sve , mi imamo volje i strpljenja.

milena

23.10.2019. 22:38

Srbija je opredeljana ka EU, ali nikada necemo raditi protiv svojih interesa kako bi nekome udovoljili.

Mina

23.10.2019. 23:51

Naravno da se uz vlast koja stoji uz nas i podrzava sve nase zelje i potrebe svi zajedno drzimo i idemo ka krajnjem cilju!